22 September 2011

Συνταγματικοί γκάνγκστερ

Υπάρχει μία κάστα επικίνδυνων ανθρώπων, οι επονομαζόμενοι γκάνγκστερ. Πρόκειται για άτομα μπλεγμένα πέρα από κάθε νομική και κοινωνική αμφιβολία σε οποιοδήποτε είδους εγκληματικής ενέργειας μπορεί να κατεβάσει ο νους. Παρόλα αυτά εξακολουθούν όχι μόνο να κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά να κοροϊδεύουν  και την δικαιοσύνη και τον κόσμο ολόκληρο μέσα στα μούτρα του.

Αυτή η κατηγορία εγκληματιών απλώνει τα δίχτυα της σε κάθε είδους παράνομες δραστηριοτήτες. Από στημένους αγώνες, στοιχήματα, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ως λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, μαστροπεία, προστασία, εκβιασμούς και ανθρωποκτονίες.

Η σχέση τους με το λεγόμενο παρακράτος είναι μία σχέση πάθους. Αναλαμβάνουν και χρηματοδοτούν όλες αυτές τις σκοτεινές δραστηριότητες τους με σκοπό, φυσικά τη δύναμη, το κέρδος και την εξασφάλιση της ελευθερίας τους. Με λίγα λόγια πρόκειται για αυτούς που έχουν τα κότσια να «λερώσουν τα χέρια τους» χωρίς να φοβούνται το χιλιοειπωμένο «πολιτικό κόστος».

Ζουν και δρουν κάτω από ένα λεπτό δίχτυ ασφαλείας, το οποίο ναι μεν τους εξασφαλίζει μία πλήρη ελευθερία κινήσεων, αλλά δεν τους προσφέρει και μία μόνιμη θωράκιση. Έχουν γνωριμίες και μάλιστα πολύ ψηλά, ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, εκπέμπουν φόβο, αλλά πάντα πάνω από το κεφάλι τους πλανάται η αμυδρή απειλή της σύλληψης και της φυλάκισης. Όλο και κάποιος φέρελπις εκπρόσωπος του συνταγματικού ή του νομικού χώρου μπορεί να τους την πέσει, για τους δικούς του πάντα λόγους, και να τους σταματήσει. Ακόμη και αν οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μηδαμινές.

Αυτοί είναι οι λεγόμενοι γνωστοί- άγνωστοι παράνομοι γκάνγκστερ.

Υπάρχει, όμως και μια ακόμη κατηγορία γκάνγκστερ. Αυτή που κάνει τις πραγματικά χοντρές μπίζνες. Αυτή που δεν παίζει μόνο με δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια, αλλά παίζει και με ανθρώπινες ζωές. Όχι απλά με δύο ή πέντε ή εκατό, αλλά με χιλιάδες ζωές. Με εκατομμύρια ζωές.

Ποια η διαφορά αυτών των δύο ειδών γκάνγκστερ;

Οι πρώτοι ήταν, είναι και θα είναι πάντα παράνομοι. Εκτός νόμου. Στα όρια της παρανομίες μεν, εντός αυτής δε. Οι δεύτεροι όμως, είναι νόμιμοι. Είναι αυτοί που παρεμβαίνουν με την εξουσία που οι ίδιοι έφεραν στα μέτρα τους για να μπορούν να παρέμβουν, αλλάζοντας και τις συνταγματικές λειτουργίες και τα νομικά πλαίσια με τέτοιο τρόπο, που ο δρόμος για τα εγκλήματα τους να μένει πάντα ανοικτός.

Κοιτάζοντας και τους δύο αυτούς γκάνγκστερ, ποιοι είναι τελικά, οι πιο επικίνδυνοι; Οι πρώτοι, οι παράνομοι ή οι δεύτεροι, οι συνταγματικοί;

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1