24 September 2011

Η εποχή των Παγετώνων

Ψάχνω να βρω μια ονομασία, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που να ταιριάξει με την τρελή εποχή που ζούμε σήμερα. Είναι αλήθεια ότι κάτι τέτοιες μαζοχιστικές αναζητήσεις δεν οδηγούν σε κάποια λύση αλλά σίγουρα ιντριγκάρουν. 

Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, κάθε σημαδιακή περίοδος συνοδεύτηκε και από τα σχετικά βαρύγδουπα βαφτίσια των ιστορικών.

Οι Εποχές του Λίθου, του Χαλκού και του Σιδήρου, με τις πρώτες ενδείξεις οργανωμένων ανθρώπινων πολιτισμών. Η Κλασσική Εποχή, της έκρηξης του πνεύματος, της φιλοσοφίας και των επιστημών. Η Μονοθεϊστική Εποχή, η αρχή της πτώσης του λεγόμενου αρχαίου κόσμου. Η Αναγέννηση των ανθρώπινων επιτευγμάτων και η Εποχή των Μεγάλων Ανακαλύψεων, όπου οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι μάθαμε ότι περπατούν και άλλοι πάνω σε αυτή τη Γη εκτός από μας.

Τόσες πολλές Εποχές, που βάζοντας τες τη μία πίσω απ’ την άλλη, μας έφτασαν στη Βιομηχανική Επανάσταση, τον Διαφωτισμό, τους Μεγάλους και Ψυχρούς Πολέμους, την Εποχή των Λουλουδιών και το λίγο πριν το σήμερα: Την επονομαζόμενη Οικονομική Εποχή ή αλλιώς και Εποχή του Οικονομικού Ανθρώπου (Homo Economicus).

Τώρα, ποια εποχή ζούμε; Της Αγανάκτησης; Μπορεί. Της Παγκόσμιας Άνοιξης; Ίσως. Της οργής; Όχι ακόμη. Πολλοί ορισμοί μπορούν να δοθούν σε τούτα εδώ τα χρόνια που περνάμε, αλλά μόνο ένας φαίνεται να είναι ο καταλληλότερος.

Ζούμε την Εποχή των Παγετώνων. Όχι γιατί τα πάντα γύρω μας είναι καλυμμένα με χιόνια και πάγους. Ζούμε την Εποχή των Παγετώνων γιατί μπροστά στην απειλή και τον τρόμο που μας έχουν ποτίσει, στεκόμαστε σαστισμένοι. Ακίνητοι σαν παγοκολώνες. Ο φόβος και η αβεβαιότητα που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά, έχει βάλει την ανθρωπιά μας στο ψυγείο και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μας στην κατάψυξη.

Ο άνθρωπος έχει ήδη δοκιμαστεί από την πραγματική Εποχή των Παγετώνων, πριν πολλά πολλά χρόνια. Χωρίς καλοριφέρ, ηλεκτρισμό και πετρέλαιο. Δίχως γούνες και τζάκια. Την πέρασε με τομάρια ζώων, κλεισμένος σε σπηλιές. Και επέζησε.

Ας καταλάβουν όλοι, λοιπόν, και ας το βάλουν καλά μέσα στο μυαλό τους. Περάσαμε ήδη μια πραγματική Εποχή Παγετώνων. Και τούτη εδώ την επόμενη και ακόμη πιο άγρια Εποχή που πριν τρία χρόνια μας βρήκε ξεγυμνωμένους, όσο και να μην το θέλουν μερικοί, θα την περάσουμε μαζί. 

Φτάνει πρώτα να «ξεπαγώσουμε» όλοι μέσα μας...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1