22 August 2011

Νεοτερισμοί και καρκινογενέσεις

Αν τύχει και πιάσεις κουβέντα με ένα γιατρό ή με έναν οικονομολόγο, το καλό που σου θέλω να μην τους βάλεις ποτέ στο στόμα λεξούλες που ξεκινούν με το συνθετικό –νέο. Ένα μόνο είναι σίγουρο. Δεν θα είναι για καλό.

Σε ιατρικούς όρους, τα τρία αυτά απλά γραμματάκια κρύβουν από πίσω τους έναν εφιάλτη. Σημαίνουν αλλοίωση. Και όταν μιλάει ένας γιατρός για αλλοίωση, εννοεί κάτι κακό. Κάτι πολύ κακό. Οι παλιότεροι το έλεγαν «κακιά αρρώστια». Έτσι θα το λέω και εγώ. Αυτή η «κακιά αρρώστια», η νεοπλασία όπως θα την έλεγε ένας επιστήμονας, «ανανεώνει» τα υγιή κύτταρα σε κάτι άλλο, πολύ χειρότερο.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμα με τα τρία αυτά γραμματάκια στην αρχή του, που έχει ήδη καταφέρει να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, ακόμα και από την «κακιά αρρώστια». Έχει πολλές ονομασίες, αλλά η πιο γνωστή του ακούει στο όνομα νεοφιλελευθερισμός.

Ξεκίνησε σαν μία συνηθισμένη, τοπική νεοπλασία. «Κακιά αρρώστια» και νεοφιλελευθερισμός, όμως, έχουν το ίδιο ακριβώς χαρακτηριστικό. Τη μετάσταση. Ξεκινούν από ένα σημείο, αλλά δεν σταματούν μέχρι να κατακλύσουν τα πάντα.

Ήρθε, λοιπόν, αυτή η οικονομικοπολιτική ιδέα του νεοφιλελευθερισμού, σαν μία τερατογεννημένη παραλλαγή της, ως τότε λεγόμενης, «φιλελεύθερης» ιδεολογίας. Έγινε πείραμα, για να διαπιστωθεί η πραγματική της ισχύς και τα τόσο γλυκά της αποτελέσματα την εξάπλωσαν παντού. Όπως η «κακιά αρρώστια» που τρέφεται, εξαπλώνεται και σκοτώνει τα πάντα στο πέρασμα της, έτσι και αυτή η «οικονομική νεοπλασία» πέρασε από τη σκέψη, στην πραγματικότητα: την καθημερινή οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία. Παντού.

Το αποτέλεσμα; Φτώχια πέρα από κάθε φαντασία, συνθλίβοντας τα όρια του υποσιτισμού στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Σφαγές και γενοκτονίες σε όποιο λαό έχει την ατυχία να γεννηθεί πάνω από πετρέλαιο, αέριο, χρυσό και άλλα πολύτιμα μπιχλιμπίδια. Και σήμερα πια, αφού δεν άφησε τίποτε όρθιο, κτυπά τις ίδιες τις κοινωνίες που τη γέννησαν, τις ίδιες οικονομίες που την ανέθρεψαν, τα ίδια άτομα που την προσκύνησαν.

Τι έφερε όλη αυτή η λαίλαπα, πέρα από ολοκληρωτικές καταστροφές; Κέρδος. Χρήμα πέρα από κάθε φαντασία. Σε μία χούφτα ανθρώπων τόσο προκλητικών, που έπαψαν, πια, ακόμη και να κρύβονται. Μερικές ντουζίνες ανθρώπων, που, ποιο ήταν τελικά το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής τους;

Τρία απλά γραμματάκια.

ΥΓ1. Το 2008, χρονιά της μεγαλύτερης, ίσως, οικονομικής κρίσης της ιστορίας, είχαμε παγκοσμίως 12,4 εκ. περιπτώσεων καρκίνου με περίπου 7,6 εκ. θύματα.

ΥΓ2. Το 2008, χρονιά της μεγαλύτερης, ίσως, οικονομικής κρίσης της ιστορίας, περίπου 9 εκ. παιδιά ηλικίας κάτω από 5 ετών πέθαναν από ασιτία. Σήμερα πεθαίνει από ασιτία ένα παιδί κάθε 5 δευτερόλεπτα…

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1