21 August 2011

Έρχεται πόλεμος

Η ατμόσφαιρα βρωμάει μπαρούτι. Η ζέστη βάρεσε κόκκινο, τα νεύρα μετά από τόσο τέντωμα έσπασαν και ο μήνας του μέλιτος για τα φρέσκα αφεντικά των υπουργείων, τελείωσε. Το μήνυμα εστάλη προς πάσα κατεύθυνση. Κανείς δεν έχει σιγουράκι τη θεσούλα του, αν δεν αποδείξει εδώ και τώρα, την αφοσίωση του.

Παραδοσιακά και ιστορικά, οι διαρροές αποτελούν το ύψιστο εργαλείο της ενημέρωσης. Το αλατοπίπερο του Τύπου. Χωρίς τα πουλάκια που κελαηδούν τις ειδήσεις των πολιτικών γραφείων, μόνη πηγή ενημέρωσης του κόσμου θα ήταν τα διαγγέλματα του ΓΑΠ, οι τρίτομες εξαγγελίες Βενιζέλου και η… κρατική τηλεόραση.

Κάθε διαρροή συνοδεύεται από εχεμύθεια. Συμφωνία κυρίων, που λένε. Κανείς που αγαπά τη δουλίτσα του δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλύψει την πηγή του, ακόμα και αν είναι η ίδια που θα βγει μετά να το παίξει έκπληκτη από την πληροφορία. Όλοι παίζουν το παιχνίδι τους σε μία τέτοιου είδους συναλλαγή.

Εδώ ερχόμαστε στο ευτράπελο που ακούει στην είδηση της ακύρωσης της ομιλίας του πρωθυπουργού, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κάτι τρέχει στα γύφτικα δηλαδή, μιας και μιλάμε για μια ανούσια διαδικασία, μιας παρηκμασμένης με τα χρόνια συνήθειας, που έχει καταλήξει να έχει περισσότερο πολιτικό παρά επιχειρηματικό χαρακτήρα. Τα παλιά μεγαλεία του σπουδαιότερου οικονομικού γεγονότος της νότιο- ανατολικής Ευρώπης, έχουν περάσει μια για πάντα. Ένας κακός χαμός για μία ομιλία, που όποιος πίστευε έστω και μία λέξη από αυτά που θα άκουγε από τον Γιωργάκη, ας έκλεινε σουίτα στο Αττικό πάρκο, στο κλουβί με τα είδη υπό εξαφάνιση.

Όπως πάντοτε συμβαίνει, ένα πουλάκι σφύριξε την είδηση. Το αν έπρεπε ή όχι να τη σφυρίξει, δεν έχει να κάνει με τον αποδέκτη της. Η είδηση έλεγε ότι ο πρόεδρος δεν θα μιλήσει στη φετινή ΔΕΘ. Ακόμα και ο πιο άσχετος, μπροστά σε μία τέτοια πληροφορία, δεν θα υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να μην διπλό- τριπλό τσεκάρει την πηγή του, πριν τη δημοσιεύσει. Η είδηση ελέγχθηκε, επιβεβαιώθηκε και δημοσιεύτηκε. Στην τηλεόραση, τα ραδιόφωνα, τα ειδησεογραφικά sites, τα blogs, σε εφημερίδα που τυπώθηκε βράδυ Σαββάτου, με την είδηση πρώτη μούρη να βγάζει μάτι στο εξώφυλλο. Ακόμα και από κρατικό μιντιακό φορέα, αναφέρθηκε η επικείμενη πρωθυπουργική απουσία.

Βέβαια, ο καθένας έχει και το δικό του σμήνος με πουλάκια που κελαηδούν, γι' αυτό και κάποιοι έμειναν πιο επιφυλακτικοί, όχι σε ότι έχει να κάνει με την είδηση καθαυτή, αλλά με τα αντανακλαστικά της διαρροής της. Και προέβλεψαν αυτό που ακολούθησε. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της, η πληροφορία διαψεύστηκε και κάποιοι εκτέθηκαν πάρα πολύ. Όχι μόνο ως προς την εγκυρότητα τους, αυτό είναι το λιγότερο. Εκτέθηκαν κυρίως ως προς τις προθέσεις τους. Μεγάλη τρικλοποδιά, που πολύ αμφιβάλλω αν έγινε εκούσια και όχι κατά λάθος. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, επειδή δεν έχω κανέναν από δαύτους ικανούς να σκεφτούν κάτι τέτοιο, κατά λάθος τους βγήκε και το σώσανε στο παρά πέντε, με σατανική μαεστρία.

Το θέμα τώρα έχει να κάνει με την καρδερίνα που κελάηδησε την ειδησούλα. Η δεοντολογία υπαγορεύει την αποσιώπηση του ονόματος της. Η ζωή συνεχίζεται, άλλωστε και ποιος ξέρει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Η ανωνυμία της παραμένει, για την ώρα, μυστικό. Αλλά για πόσο; Και γιατί πρέπει να παραμείνει τελικά κρυφή; Δύσκολα ερωτήματα με ένα άκρως ενδιαφέρον, από ενημερωτικής πλευράς, δίλλημα.

Μία μίνι εκδίκηση αυτού του ακούσιου πισώπλατου μαχαιρώματος, φέρεται να είναι η δημοσίευση της πληροφορίας του ανεκδότου, για την τετράμηνη παραμονή και μετέπειτα απόσυρση, του 23% ΦΠΑ στα εστιατόρια και τις καφετέριες. Λες και ο ΦΠΑ είναι οι τέσσερις εποχές, που ανεβοκατεβαίνουν μαζί με τη θερμοκρασία. Κάποιες Κασσάνδρες μιλούν για διαρροή περιβάλλοντος αντιπροέδρου, σε μία ναυαγοσωστική προσπάθεια διάσωσης μίας τόσο χρήσιμης σανίδας σωτηρίας, σε ένα μανιασμένο πέλαγος που ακόμα βλέπουμε τα κυματάκια του μόνο με τα κιάλια. Της σανίδας που πάτησε τη μπανανόφλουδα του ΓΑΠ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας πόλεμος που σιγόβραζε εδώ και πολύ καιρό, φαίνεται να ξεσπά. Οι αριθμοί, έτσι και αλλιώς, τον είχαν επιβάλλει. Μία αφορμή χρειαζόταν και όπως πάει το πράγμα, δόθηκε. Η συνέχεια επί της οθόνης.
  

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1