31 May 2013

Είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη

Τη μία μετά την άλλη σπάει η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές και ενίοτε παγκόσμιες πρωτιές, σε πολλούς και διάφορους τομείς που έχουν να κάνουν με την πολιτική, τη διαφθορά, την ανεργία, την ελευθεροτυπία και so on και so on που λέει συνέχεια ο χαρούμενος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ.

Όλοι ξέρουν ότι η χώρα του ήλιου, της θάλασσας και του Ζόρμπα δε Γκρικ βρίσκεται στην πρώτη θέση της ανεργίας, και στο σύνολο του πληθυσμού της αλλά και στους νέους, με 27% και 64% αντίστοιχα.

Τα ποσοστά αυτά αποτελούν, άλλωστε, πρώτο θέμα σε πολλά δελτία ειδήσεων του εξωτερικού αλλά και σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων παγκόσμιου βεληνεκούς που έρχονται κάθε δύο εβδομάδες στην Ελλάδα για να κάνουν ρεπορτάζ για τα πεινασμένα παιδιά, τους άστεγους, την ανέχεια και τις αυτοκτονίες.

Πέρα από την ανεργία, η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στην ανελευθερία του Τύπου και τα περιστατικά αστυνομικής βίας σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Η Διεθνής Αμνηστία και οι δημοσιογραφικές οργανώσεις κάνουν αναλύσεις για διώξεις δημοσιογράφων και πολιτών - δημοσιογράφων ενώ στην πρώτη γραμμή των αναφορών τους βρίσκονται και οι σχέσεις διαπλοκής - ΜΜΕ. Η Ελλάδα, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, έχει πέσει χαμηλότερα από πολλές μοναρχίες και δικτατορικά καθεστώτα 
του πλανήτη.

Όταν η Αγγλία των μέσων του Ρούμπερτ Μέρντοκ κλείνει μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία κυριακάτικες εφημερίδες για σκάνδαλα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να δανείζει πακτωλό χρημάτων τα μέσα καταχρεωμένων ιδιοκτητών δίχως να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους στοιχεία.

Πέρα από το θέμα πολιτικής - επιχειρηματικής σχέσης και ΜΜΕ, γεγονός που αναγνωρίζουν όλα τα κόμματα του “συνταγματικού τόξου” και μετά συνωστίζονται στα δημοσιογραφικά γραφεία των “νταβατζήδων” -έτσι τους λένε- της διαπλοκής για μια συνέντευξη στα κυριακάτικα φύλλα τους, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρωτιά στο θέμα της φοροασυλίας και της φοροδιαφυγής.

Ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν στα χέρια τους λίστες καταθετών, σαν αυτή της λίστας Λαγκάρντ, πήρα μέτρα, έκαναν ελέγχους και προσπάθησαν να εισπράξουν κάποια χρήματα από τις αδήλωτες καταθέσεις των πολιτών τους, η Ελλάδα επέδειξε ανωτερότητα και συστηματική "ακούσια" ασυνέπεια.

Ο ένας μετά τον άλλο, υπουργοί οικονομικών, γενικοί γραμματείς, πρέσβεις, εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, ΣΔΟΕ, ιδιαιτέρες και κλητήρες έχαναν το ένα παραστατικό και το ένα CD μετά το άλλο, μπέρδευαν τα USB sticks, αντέγραφαν άλλα αντί άλλων, πέταγαν τα πρωτότυπα και δήλωναν έπειτα στις αρχές ότι έχουν ξεχάσει τι έκαναν τα στοιχεία που παρέλαβαν.

Η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να αντιμετωπίσει με παρόμοια πρωτοτυπία το σκάνδαλο της SIEMENS. Ενώ η εταιρία έχει υποστεί διώξεις και βαριά χρηματικά πρόστιμα σε δεκάδες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο, στην Ελλάδα αποτέλεσε εξαίρεση. Αμνηστεύθηκε από την ίδια την βουλή, ακόμη κι αν οι βουλευτές της λένε ότι η υπόθεση δεν έχει λήξει και λοιπές μπούρδες, και ανέλαβε να χρηματοδοτήσει προγράμματα για να διδάξει στους Έλληνες παράγοντες αποδοτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Φυσικά, οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την υπόθεση αυτή αφέθησαν ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Γερμανία, την Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο πλανήτη, ενώ η ελληνική δικαιοσύνη δεν τολμά να ζητήσει την έκδοσή τους στη χώρα για να λογοδοτήσουν για αποδεδειγμένα εγκλήματα.

Η Ελλάδα έχει κερδίσει με το σπαθί της και την πρωτιά της πολιτικής διαφθοράς. Πρώην υπουργοί που δικάστηκαν για οικονομικά σκάνδαλα τοποθετούνται στις διοικήσεις δημόσιων οργανισμών, κομματικοί παράγοντες που παραδέχθηκαν δημοσίως ότι μετέφεραν σε σακούλες μαύρο πολιτικό χρήμα στα κόμματά τους κυκλοφορούν ελεύθεροι, τη στιγμή που στην Αγγλία βουλευτές παραιτούνται γιατί ξόδεψαν 2.000 λίρες από τα δημόσια ταμεία για να αλλάξουν τις κουρτίνες στα πολιτικά τους γραφεία και στην Γερμανία πρόεδροι και υπουργοί διώκονται για λογοκλοπή στα διδακτορικά τους.

Μεγάλη, βέβαια, πρωτιά έχει η Ελλάδα και στα θέματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού και φασισμού μιας και αποτελεί την πρώτη σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που έχει στη βουλή της ένα καθαρά ναζιστικό κόμμα. Οργανώσεις υπεράσπισης προσφύγων καταγγέλουν το μοναδικό φαινόμενο της ανυπαρξίας εξέτασης των αιτούντων πολιτικού ασύλου αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους να σέρνονται στους δρόμους χωρίς χαρτιά, να συλλαμβάνονται και να κρατούνται παράνομα ως εγκληματίες ενώ τα τεράστια κονδύλια που παραχωρούνται ακριβώς για το σκοπό της άμεσης επίλυσης του προβλήματος τους, λιμνάζουν.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη μετανάστευση καταρτισμένων επιστημόνων, σε αναλογία πληθυσμού και αριθμού εκείνων που την εγκαταλείπουν. Πάνω από 350.000 άνθρωποι ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης έχουν φύγει για την βόρεια Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη, ενώ το 2011 ένας στους δέκα γιατρούς έφευγε για να βρει δουλειά αλλού. Σήμερα το ποσοστό είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο.

Εξακολουθούμε, επίσης, να αποτελούμε μία από τις μοναδικές χώρες που ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους όχι μόνο δεν έχει συζητηθεί, αλλά όλο και περισσότεροι πολιτικοί και υπουργοί προτείνουν σκλήρυνση της θρησκευτικής επιρροής στην εκπαίδευση και τη σχολική ύλη.

Δεκάδες είναι οι πρωτιές της χώρας μας και σε άλλους τομείς, όπως στο ύψος του ΦΠΑ και των κατά κεφαλήν φόρων, στις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης, στη μείωση εισοδήματος σε βάθος τριετίας, στην εξαφάνιση τεράστιου ποσοστού του ΑΕΠ, στα έξι και σύντομα επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης που ούτε σε περίοδο πολέμου δεν έχει ξαναγίνει και πολλά πολλά ακόμη.

Αμέτρητες οι ευρωπαϊκές μας πρωτιές. Τόσες πολλές που αντί να βγούμε στους δρόμους να το γιορτάσουμε, όπως κάναμε μες στην τρελή χαρά όταν η Έλενα Παπαρίζου γινόταν η Number One στην Γιουροβίζιον, καθόμαστε και τις μετράμε σαν τις χάντρες στα κομποσχοίνια των προσευχών.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1