13 December 2013

Διαψεύδω άρα υπάρχω

http://polyfimos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_13.html
Μόνοι οι ηλίθιοι και οι υπάλληλοι του ΔΟΛ επιμένουν ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε ήταν το μοναδικό δείγμα γραφής περικοπών και νέων φόρων. Γι΄αυτό και μέχρι να φύγει ο χειμώνας, κάθε νομοσχέδιο που κατεβαίνει θα περιέχει κι από ένα κομμάτι αφιερωμένο στα φορολογικά.

Όπως για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τους φόρους ακινήτων. Εκεί, λοιπόν, όλοι διάβασαν ότι εκτός από τις τιμές και τις προϋποθέσεις για το πόσα θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης σπιτιού ή οικοπέδου, μπήκαν και διάφορες άλλες διατάξεις που αφορούν ένα σωρό άσχετα θέματα, όπως το πόση θα είναι η προκαταβολή φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις.

Όπως έγραψαν αμέσως όσοι διάβασαν το κείμενο, η προκαταβολή που μέχρι σήμερα είναι στο 50-55%, προτείνεται να ανέβει στο 80%. Δηλαδή, με απλά ελληνικά, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να προπληρώνει το 80% του φόρου που της αναλογεί, για την επόμενη χρονιά. Αν βάλεις και τον φόρο της τρέχουσας χρονιάς, τότε τα ποσοστά ξεφεύγουν.

Βέβαια, εδώ δεν μιλάμε για ποσοστά, αλλά για λεφτά. Όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία, γιατί το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το νομοσχέδιο του και διόρθωσε όσους διάβασαν το χαρτί, ανακοινώνοντας πως το 55% δεν αλλάζει και τα μικρομάγαζα δεν θα δίνουν το 80% του φόρου ως προκαταβολή.

Το πόσο δύσκολο είναι να ερμηνεύσεις μια αύξηση φόρου, όταν μάλιστα αυτή διαβάστηκε ταυτόχρονα ακόμη κι από τους υπαλλήλους του ΔΟΛ, είναι μια άλλη ιστορία. Γι’ αυτό και η διάψευση της είδησης είναι το γεγονός, κι όχι το τι γράφτηκε εξ αρχής.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Γιάννης Στουρνάρας διέψευδε πριν μερικές μέρες τη δήλωσή του στη γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν πως πρέπει να σταματήσει αυτό που συμβαίνει με το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε ήταν πολλές, και η απάντηση ακολούθησε την περπατημένη. Οι Γάλλοι τον παρεξήγησαν.

Παρόλα αυτά στο νομοσχέδιο των φόρων στα ακίνητα μπήκε τελικά η ρύθμιση που θέλει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, από τον Γενάρη του 2016. Όμως κι αυτό το διέψευσε μετά το υπουργείο οικονομικών, παρά το γεγονός ότι τελικά δεν το διέψευσε, μιας κι επιβεβαίωσε ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις θα αυξηθεί, όταν έρθει η ώρα.

Διανύουμε την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης της διάψευσης στη νεότερη ελληνική ιστορία. Τόσες διαψεύσεις από μια εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έχει ξανασυναντήσει ο τόπος. Κι αυτό δεν είναι φήμη. Είναι πραγματικότητα.

Ο λόγος που οδηγούμαστε σε όλα αυτά, είναι προφανής. Όταν κυβερνιέσαι με email κάποιες φορές χάνεσαι στο σωρό των εισερχομένων και τα νούμερα σού βγαίνουν ανάποδα. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρότεινα στην ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει ένα φόρουμ, στο οποίο ο καθένας θα εκθέτει με άνεση την άποψή του, χωρίς κανένα μπέρδεμα ή παρεξήγηση.

Υπάρχει κι άλλη λύση. Να σταματήσουν όλοι να πληρώνουν οτιδήποτε. Καμιά απόδειξη, κανένας φόρος, καμιά εξυπηρέτηση οφειλής. Αν το κάνει ένας, θα βρεθεί στη φυλακή. Αν το κάνουν όλοι, θα μάθουμε κι εμείς τι πραγματικά σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα.

Η πιο αποτελεσματική όμως διέξοδος είναι να μην έχει κανείς επιχείρηση. Να μην είναι κανείς υπάλληλος άλλου. Να μην χρησιμοποιεί λεφτά. Να μην έχει σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Να ανταλλάσσουμε όλοι υπηρεσίες και προϊόντα. Να απαλλοτριώσουμε τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ για να έχουμε τσάμπα ίντερνετ και ρεύμα, και να καταργήσουμε την ιδιοκτησία για να καταλάβουμε πώς αισθάνεται ένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος. Να ζήσουμε κοντά στη φύση, να ρίξουμε τα πλέγματα από τα χωράφια, να αφήσουμε τις πόλεις να γκρεμιστούν υπό το βάρος της τσιμεντένιας απελπισίας τους, και να μη δίνει κανείς σημασία στο τι λένε οι Πρετεντέρηδες και οι Τράγκες.

Για όλα τα παραπάνω είμαι σίγουρος ότι κάποια μέρα θα πραγματοποιηθούν. Εκτός από το τελευταίο.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1