24 September 2013

Η αστυνομία εκσυγχρονίζεται

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2012, τα δεκάδες περιστατικά βίας και δολοφονιών από τους χρυσαυγίτες, τις χαρακτηριστικές συνεντεύξεις του BBC και του Guardian περί συνεργασίας της χρυσής αυγής με την αστυνομία, τους βασανισμούς κρατουμένων και τις δεκάδες εξόφθαλμες συγκρίσεις ανάμεσα σε «κοινούς θνητούς» και νεοναζί, ήρθε η ώρα το σώμα της ελληνικής αστυνομία να αναβαθμιστεί.

Από τις θέσεις τους ξηλώθηκαν αρχικά οκτώ αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων οι υποδιοικητής και διοικητών των ΕΚΑΜ, ο αστυνομικός διοικητής των ΔΕΛΤΑ, ο προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κι ο προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής.

Επιπροσθέτως, υπήρξαν και παραιτήσεις αξιωματικών που σχετίζονται με τις έρευνες της ΤΟ χρυσής αυγής στην Χαλκίδα κι αφορούν μία από τις δεκάδες περιπτώσεις που όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η αστυνομία κάνει πλάτες για να προστατέψει από συλλήψεις τους χρυσαυγίτες.

Η ελληνική αστυνομία είχε στοιχεία και καταθέσεις για μία σειρά επιθέσεων χρυσαυγιτών, τις οποίες οι αρμόδιοι αξιωματικοί κρατούσαν κλειδωμένες στα συρτάρια τους.

Η ροή της ιστορίας μας έχει μάθει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ποτέ ο μεσάζοντας δεν ενεργεί αυτοβούλως. Πάντα υπάρχουν εντολές κι αυτές έρχονται από ψηλά.

Σε συνεντεύξεις τους –πρώην- μέλη της χρυσής αυγής μίλησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για τη δράση της οργάνωσης και το πόση στήριξη έχουν από την πολιτεία και τις αστυνομικές αρχές.

Ομολογίες οι οποίες έκαναν τα ΜΜΕ να πέσουν από τα σύννεφα, μιας και τα πλάνα που έκαναν ξανά το γύρο του κόσμου μία μέρα μετά το φονικό, με τους χρυσαυγίτες να πετούν πέτρες σε διαδήλωση και τον ρεπόρτερ του BBC να ρωτά την ελληνική κυβέρνηση «τι είναι αυτοί οι τύποι», δεν θα είχαν καμία ουσία αν δεν υπήρχε νεκρός.

Η αντιμετώπιση της πολιτείας και –κυρίως- της αστυνομίας είναι αυτό που είπε η «ηρωίδα» (αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας) αστυνομικός που συνέλαβε τον Ρουπακιά. "Ε όχι και μαχαίρι".

Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής αστυνομίας μισεί το κίνημα και τον κόσμο που βγαίνει στο δρόμο. Ας είναι κι εκείνοι γιοι και κόρες ανθρώπων που υποφέρουν. Δεν έχει σημασία. Τους μισούν. Και το δείχνουν με κάθε τρόπο τα τρία τελευταία χρόνια.

Η χρυσή αυγή δεν είναι τίποτε άλλο από την καταπιεσμένη τους ανάγκη να τσακίσουν όποιον δεν γουστάρουν, γιατί τους λέει «γουρούνια» και «δολοφόνους». Αίσθημα στο οποίο δεν έχουν την αποκλειστικότητα, μιας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους για να διαλύσουν κάθε είδους αντίδραση.

Γι’ αυτό λοιπόν υπάρχει κάτι ακόμη σημαντικότερο από τις ομολογίες χρυσαυγιτών για τις δολοφονίες και τα εγκλήματα της οργάνωσής τους: να ανοίξουν το στόμα τους οι μπάτσοι. Πρώην και νυν.

Αν –και όποτε- γίνει κάτι τέτοιο, όχι απλά θα περάσει απαρατήρητο αν δεν υπάρχει στη μέση κι άλλο φονικό, αλλά θα διαλύσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας στο σάπιο σώμα. Με τη μόνη διαφορά ότι η κρατική μαφία που κρατάει το στόμα κλειστό όποιων θέλουν να μιλήσουν, κάνει τις μεθόδους της χρυσής αυγής να μοιάζουν με μια βόλτα στο πάρκο.


(Η χρυσή αυγή είναι και μέσο να βγει ένα χαρτζηλίκι παραπάνω, αλλά μην το κάνουμε θέμα...)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1