22 August 2013

Πλειστηριασμοί

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παγώσει την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για τουλάχιστον έναν χρόνο, μέχρις ότου τελειώσει με όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν την σταδιακή δήμευση των ακινήτων των νοικοκυραίων. Εκτός κι είναι έτοιμοι για εκλογές.

Η επικοινωνιακή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έβγαλε μπροστά τον Αντώνη Σαμαρά ως προστάτη της κατοικίας του λαού, ακόμη κι αν ο Γιάννης Στουρνάρας λέει δεξιά κι αριστερά ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν ξεκινήσουν να μας παίρνουν τα σπίτια χθες.

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φέρονται να αντιδρούν στο μέτρο αυτό, ακόμη κι αν ψήφιζαν το αντίθετο τα τελευταία τρία χρόνια.

Ταυτόχρονα, οι αγιογράφοι της κυβέρνησης βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, μιας και κανείς δεν μπορεί να πείσει πλέον τον ιδιοκτήτη ενός σπιτιού ότι πρέπει να μείνει στον δρόμο επειδή πήρε ένα στεγαστικό όταν είχε δουλειά.

Βέβαια, υπάρχει και το ενοίκιο, όμως δύσκολα κάποιος -πέρα από την οικογένεια Καψή- μπορεί να βγει να πει “τι το θέλατε βρε κακομοίρηδες το σπίτι, μια χαρά είναι και το νοίκι”.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να πουν ακόμη κι αυτό. Εδώ έχουν ξαμοληθεί οι δευτεροκλασάτες πένες και λένε ότι οι φτωχοί φταίνε που γεννοβολάνε σαν τα κουνέλια γιατί δεν ξέρουν τι είναι η καπότα· σε κάτι τόσο απλό θα κολλήσουν;

Ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει. Ετοιμάζεται να παίξει έναν ακόμη ρόλο, όπως εκείνον με τον ΦΠΑ στις ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα, αν και σε αυτήν την περίπτωση το διάγγελμα που θα κάνει θα πρέπει να γίνει λίγο πιο προσεκτικά, για να μη γαμήσει πάλι κανένα κεφάλι.

Ότι κι αν γίνει, ο Γιάννης Στουρνάρας θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του κακού μπάτσου. Όλοι τον βρίζουν γι’ αυτά που λέει με τους πλειστηριασμούς σπιτιών και τις τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα τον γλύφουν πατόκορφα επειδή κατάφερε να παρουσιάσει ένα θαυματουργό πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο επτάμηνο του 2013.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι η πιο ξεχωριστή περίπτωση υπουργού Οικονομικών που πέρασε από την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Τόσο ξεχωριστή, που τολμώ να προβλέψω ότι δεν πρόκειται να κουνηθεί από τη θέση του για πολύ καιρό.

Κι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση -που λέει ο λόγος-, ο Στουρνάρας δεν θα εξαφανιστεί.

Επειδή, όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει. Εδώ και καιρό, οι τράπεζες βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν την απαγόρευση πουλώντας κοψοχρονιά τα απλήρωτα στεγαστικά σε επενδυτικές εταιρείες. Έπειτα, αυτές αναλαμβάνουν την είσπραξη ολόκληρου του δανείου, χωρίς να τους εμποδίζει κανείς.

Το μόνο που μένει να δούμε είναι πού και με ποιους όρους θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνέχιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, γιατί πολλά ακούγονται για μειώσεις ορίων στις αντικειμενικές αξίες, χαρακτήρα ακινήτου, συνέπεια δανειζόμενου κοκ.

Όμως μην φοβάστε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο ισχύει το χαράτσι της ΔΕΗ, καμία μαζική δήμευση σπιτιών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Αυτό επιβάλλει η κοινή λογική, ο Βενιζέλος και τα “πρωτογενή πλεονάσματα” του μέλλοντος.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1