22 August 2013

Πνευματικός άνθρωπος


Ο πνευματικός άνθρωπος του σήμερα είναι αυτός που γράφει στο Προταγκόν, την Λάιφο και την Άθενς Βόις. Ή εκείνος που γράφουν γι’ αυτόν το Προταγκόν, η Λάιφο και η Άθενς Βόις. Ή τελοσπάντων όποιος διαφημίζεται από τα βραδινά δελτία λίγο πριν τ’ αθλητικά, ανάμεσα στην “πρέσβειρα καλής θελήσεως” και τα παραμύθια της Μαρή Κυριακού.

End of story, που λένε και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι.

Έχω ξαναγράψει για τα αθηναϊκά “φρι πρες”. Πάντα ήταν ελεγχόμενα, ακόμη κι από χρηματοδοτήσεις της αμερικανικής πρεσβείας (Wikileaks). Από τότε, όμως, που έβγαλαν δικό τους δήμαρχο -τον Καμίνη που ξηλώνει παγκάκια για να μην κοιμούνται άστεγοι- νομίζουν πως έχουν πιάσει τον παπά απ’ τα αρχίδια.

Και πώς να μην τον πιάσουν; Ο ΟΠΑΠ να είναι καλά από το ζεστό του χρήμα για να γράφουν τις παπαριές τους και να ασχολείται ο κόσμος. Κι όσοι πιστεύουν ότι αυτά τα κονδύλια θα πάνε χαμένα τώρα με τον Μελισσανίδη και την παρέα του, είναι γελασμένοι.

Ποιος άλλο θα αποκαλεί “τζαμπατζή” κι “εχθρό της κοινωνίας” όποιον που δεν χτυπά εισιτήριο -ακόμη και τον νεκρό- και με τους λαθρεμπόρους μια ζωή αβαβά;

Το συμπέρασμα είναι πως η κατάσταση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην απόλυτη ανθρωποφαγία. Γιατί άλλο το δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης κι άλλο το να στρέφεις τον έναν ενάντια στον άλλο προς όφελος των αφεντικών σου.

Αυτό είναι το σημερινό προσόν του πνευματικού ανθρώπου των φρι πρες και των πολιτιστικών δελτίων. Και το εξασκούν με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα αρκετών να βγάζουν ξανά και ξανά στη φόρα όσα έχουν πει και γράψει όλοι αυτοί οι τύποι.

Τ' αυτιά δεν ιδρώνουν. Είτε από αδιαφορία και σταρχιδισμό, είτε από τις χίλιες δυό σκοτούρες που κουβαλά ο καθένας στο κεφάλι του, είτε από εκείνους που αν τους πεις ότι στους συγγραφείς δεν αρέσει ο δημόσιος θηλασμός κι οι αλόγιστες γέννες, θα σου απαντήσουν με στιχάκια της Πάολα.

Κι οι τελευταίοι είναι πάρα πολλοί. Κυκλοφορούν ανάμεσα μας κατά χιλιάδες. Πώς να μην κυκλοφορούν, όταν σε ρωτήσουν “και τι θες να ακούω, Σαββόπουλο που πίνει και τρώει στις Σπέτσες με τους εφοπλιστές;”

(Δεν είναι όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι έτσι. Κάποιοι έχουν πεθάνει)


(Είχα γράψει πριν λίγο καιρό ότι ευτυχώς που φτιάχτηκε η ΔΗΜΑΡ, για να μάθουμε πού ανήκουν όλοι αυτοί τόσο καιρό)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1