18 January 2013

Η ψηφοφορία

Σε διαγωνισμό ευφυΐας εξελίχθηκε η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία παραπομπής σε προανακριτική επιτροπή εκείνων που τα πολιτικά κόμματα θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνους για τη διαχείρηση της λίστας Λαγκάρντ. Δηλαδή τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Κεντρικό ζήτημα δεν ήταν ούτε οι κατηγορίες για τις οποίες καλούνταν να λογοδοτήσουν δύο πρώην πρωθυπουργοί και δύο πρώην υπουργοί οικονομικών, αλλά το πόσο κρίσιμο είναι για το μέλλον των ερχόμενων γενεών να διασφαλιστεί πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα μείνει στην απέξω.

Πρώτος από τους τέσσερις μίλησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αφού ορκίστηκε πως το μόνο πράγμα που τον απασχολεί τους δύο τελευταίους μήνες είναι να θυμηθεί πού έβαλε το πρωτότυπο CD της λίστας Λαγκάρντ, παρέδωσε κρυφά στις κοπέλες που κρατούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων τα παραπεμπτικά από τρεις διαφορετικούς μέντιουμ-αστρολόγους-ονειροκρίτες.

Έχω μιλήσει με τους πάντες, ακόμη και με το πνεύμα του παππού μου αλλά δεν θυμάμαι με τίποτα πού έβαλα το CD, μετέδωσε αποκλειστικά στην τηλεόραση του Μέγκα η Μαρία Σπυράκη για τον πρώην τσάρο της οικονομίας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος έστειλε επιστολή στην οποία έδειξε τον Βενιζέλο, ομολογώντας πως δεν του είχε πει τίποτα για τη λίστα Λαγκάρντ, κάτι που τελικά πέρασε απαρατήρητο από τους παρευρισκόμενους βουλευτές.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, από την άλλη, επέλεξε να χρησιμοποιήσει την παροιμιώδη ευφυΐα του λέγοντας μπροστά στην ολομέλεια πως ενώ κρατά στο σπίτι του τα αρχεία από τα αμυντικά σχέδια της χώρας, εσείς λυσσάτε για μερικούς φοροφυγάδες.

Βουτηγμένος στο κλίμα της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ξεκινήσει την ομιλία του θυμίζοντας σε όλους ότι κατάφερε να πείσει την πρόεδρο της Βραζιλίας να μην εγκρίνει την επόμενη δανειακή δόση της χώρας της προς την Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ, είδηση άκρως σχετική με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στη συνέχεια Βενιζέλος και Τσίπρας πήραν την παρτίδα πάνω τους, ανταπατώντας σε απανωτές προκλήσεις δίχως ποτέ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει το τι ακριβώς έχει να φοβηθεί από μια προανακριτική επιτροπή με πλειοψηφία των μελών της, τη συγκυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φάνηκε λίγο αγχωμένος. Γι'αυτό, απ'ότι φαίνεται, έδωσε εντολή σε όλους τους βουλευτές του να μην πλησιάσουν τις κάλπες των άλλων κομμάτων την ώρα της ψηφοφορίας. Το αίτημα του να τοποθετηθεί επιγραφή νέον πάνω από την κάλπη της συγκυβέρνησης απερρίφθη λόγω του προχωρημένου της ώρας.

Ακόμη και η ίδια η ψηφοφορία προκάλεσε εντάσεις, μιας και η επιλογή του προσώπου που θα παραπεμφθεί και οι κατηγορίες που θα τον ακολουθήσουν, έπρεπε να είναι από την αρχή καθορισμένες.

Τελικά επικράτησε η λογική και δεν χρειάστηκε να παρέμβει για να οξύνει περισσότερο τα πνεύματα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Φώτης Κουβέλης δεν συμμετείχαν σε όλη αυτή τη διαδικασία μιας και η συνέντευξη του Γρηγόρη Ψαριανού στον δημοσιογράφο Μπογδάνο την παραμονή της ψηφοφορίας, τούς κάλυψε απολύτως.

Παρόλα αυτά αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον χαμένο της μυστικής υπουργικής κλήρωσης Ανδρέα Λυκουρέντζο, που είχε την ατυχία να υποχρεωθεί να παρακολουθήσει ολόκληρη τη συζήτηση, από τις 10 το πρωί ως τις 2 τα ξημερώματα.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1