18 December 2012

Ψιλά γράμματα


Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες κι όλες τους στέκονται τόσο καλά κρυμένες. Η έρευνα του radiobubblenews για τους “70 υπέροχους” Έλληνες καταθέτες των ελβετικών τραπεζών δεν είχε σκοπό να αναδείξει μη ειπωμένες ιστορίες, αλλά να καταδείξει εκείνες τις ξεχασμένες σκιώδεις λεπτομέρειες που καθορίζουν ποια οικονομία ζει και ποια πεθαίνει.

Κανείς δεν μίλησε για ήρωες, ούτε και διανοείται να τους αναζητήσει. Άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε ήρωας που θέλησε να κρυφτεί και δεν τα κατάφερε, ούτε δειλός που πάσχισε να τον προφτάσει έτοιμος να ληστέψει μια σπιθαμή της λάμψης του. Τουλάχιστον όχι σε αυτές τις ξεχασμένες ιστορίες.

Με την κοινή λογική να εμπαίζεται στα αβαθή και τη δικαιοσύνη να εξιστορείται στα ψιλά γράμματα του παγκοσμιοποιημένου κυνηγητού της γάτας με το ποντίκι, τα πάντα θα καθορίζονται στα υποσέλιδα και τις παραπομπές.

Όπου υπάρχουν πολλοί νόμοι, ζουν και πολλοί παράνομοι κι αν μαζί με τους νόμους αθροίσουμε τις συμφωνίες, τότε το πλέγμα των παρανόμων δεν προφταίνει να εξιστορηθεί απ’ το μελάνι όλου του κόσμου.

Πριν προλάβει κάποιος να αποδώσει ευθύνες, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρει ποιες είναι αυτές. Ευθύνες χαμένες στη μετάφραση δύστροπων νομικίστικων εννοιών και βαθυστόχαστων στατιστικών που μιλούν για ευημερία και ανάπτυξη, δίχως κανείς να έχει ιδέα για το αντικείμενο που αναφέρονται.

Θολές συνθήκες και πολυσέλιδα συμβόλαια άχρηστων λέξεων για αυτούς που ξέρουν πως αν ψάξεις καλά εκεί που οι άλλοι αδιαφορούν ή εσκεμμένα σωπαίνουν, θα καταλάβεις ότι η απάντηση βρισκόταν εξ αρχής μπροστά σου μα κανείς δεν ήθελε να την αγγίξει.

Οι 70 υπέροχοι καταθέτες των ελβετικών τραπεζών, οι σκοτεινές λίστες βγαλμένες σαν από ταινίες κατασκόπων, τα χαμένα στικάκια και οι βλακώδεις δικαιολογίες, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη κενή σελίδα θαμμένων λεπτομερειών.

Κι όταν ο διάβολος που κρύβεται από πίσω τους αναλαμβάνει το ρόλο του φύλακα - άγγελου, το αποτέλεσμα θα είναι ξανά και ξανά το ίδιο. Γιατί τα ψιλά γράμματα είναι πάντοτε αυτά που φανερώνουν τις μοναδικές αλήθειες.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1