05 November 2012

Σημεία πίεσης


Η διεθνής αποκαθήλωση της έννομης ελληνικής πολιτείας και των οργάνων της συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Τελευταία κρούσματα, το άρθρο της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ βορείου Λονδίνου, Γκάρντιαν, αλλά και ένα ακόμη βίντεο για τους βασανισμούς συλληφθέντων από το CNN.

Ο αρθρογράφος του Γκάρντιαν περιγράφει εν συντομία τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις συλλήψεις Βαξεβάνη και Καρατζαφέρη, την καρατόμηση των παρουσιαστών της Πρωινής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, την παύση της θεατρικής παράστασης Corpus Christi, αλλά και την τραγελαφική λογοκρισία της Βρετανικής σειράς Downtown Abbey.

“Τα σημεία πίεσης μιας αποτυχημένης πολιτείας φαίνονται σε αυτά που λογοκρίνει”, λέει, σε λίγο πιο ελεύθερη μετάφραση, ο αρθρογράφος Nick Cohen.

Το αποτυχημένο κράτος δεν φαίνεται μόνο από τα μέτρα λιτότητας και την ανομία του. Την αποσύνθεση του κραυγάζουν όσα προσπαθεί να φιμώσει.

Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι κανείς δεν πρόκειται ποτέ να μάθει στο εξωτερικό τι συμβαίνει εδώ πέρα. Η ενημέρωση του κοινού για την Ελλάδα νομίζαμε πως τελειώνει στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τον Παρθενώνα.

Η αδιαφορία του Έλληνα αναγνώστη/τηλεθεατή για τις εξελίξεις στο εξωτερικό, μια αδιαφορία που καλλιεργήθηκε από τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά να υποστηρίξουν ένα τέτοιο προϊόν, σήμαινε ότι και ο μέσος αλλοδαπός θα αισθανόταν το ίδιο.

Οι εποχές που οι πολιορκούμενοι κατακτημένοι άκουγαν στα υπόγεια τους το ραδιόφωνο του BBC για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του πολέμου, ξεχάστηκαν γρήγορα.

Έτσι ακριβώς όπως ξεχάστηκαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και χωρίς να έχουν ιδέα για το πώς τους αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού έδιναν δεξιά κι αριστερά συνεντεύξεις, ώσπου τα ρεπορτάζ του BBC τους έκαναν το πρώτο κόμμα που εφάρμοσε εμπάργκο στα διεθνή ΜΜΕ. (Βλέπεις, ο διεθνής ανταποκριτής του BBC ή του CNN δεν είναι ούτε Μπογδάνος, ούτε Ευαγγελάτος.)

Αυτό το σημείο πίεσης του αποτυχημένου κράτους ανέδειξε και η ψευδής δήλωση του Νίκου Δένδια για δήθεν βασανισμούς και μηνύσεις κατά της “Αυγής του Βόρειου Λονδίνου”, Γκάρντιαν.

Είναι τέτοια η πίεση των εξελίξεων της κρατικής λογοκρισίας, που ζήσαμε ακόμη και τη δήλωση Έλληνα υπουργού ότι θα μηνύσει μια από τις μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες επειδή τα ρεπορτάζ της διαστρεβλώνονται από τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσο το κράτος πνίγεται όλο και περισσότερο στην ίδια του την αποτυχία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση κατά της ελευθεροτυπίας.





Όμως η αλήθεια και το ψέμα στην ενημέρωση, δεν είναι ένα νόμισμα που το πετάς στον αέρα και αφήνεις την τύχη να αποφασίσει πού θα κάτσει. Η αλήθεια και το ψέμα στην ενημέρωση ποτέ δεν αποτέλεσε ζήτημα, διότι η πίεση που κατακλύζει εδώ και τρία χρόνια το -παρών- πολιτικό σύστημα, δεν είχε ποτέ της προηγούμενο.





Κανένα λόγο σε όλο αυτό δεν έφερε η τύχη. Το νόμισμα πάντοτε καθόταν στο ψέμα. Η λογοκρισία ήταν ο γενικός κανόνας και οι λίγες της εξαιρέσεις χάθηκαν σε λιγότερο από 30 μήνες. Όποιος δεν με πιστεύει ας ανοίξει την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του κι ας πάει μέχρι το περίπτερο.





Οι θεσμικές διαμαρτυρίες για τη λογοκρισία προέρχονται από την ίδια πηγή που δέχθηκε και αγκάλιασε για χρόνια επαγγελματίες ψεύτες. Όχι μόνο πολιτικούς και επιχειρηματικούς προπαγανδιστές, αλλά κοινούς ψεύτες.





Όταν η κερδοφόρα Δωδώνη μεταφέρθηκε στο κοινό ως μια “υπερχρεωμένη δημόσια επιχείρηση”, όταν οι κορόνες των Ισλανδών έγιναν χαρτονομίσματα της Μονόπολης κι όταν το βίντεο των αστυνομικών από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου ντύθηκε με ηχητικά γηπεδικών μπάχαλων, ποια ήταν η ουσιαστική αντίδραση των θεσμικών υπερασπιστών της ενημέρωσης;





Ποια ήταν η αντίδραση τους σε κάθε μία από τις αμέτρητες περιπτώσεις κραυγαλέας και αυταπόδεικτης ψευδολογίας;





Η χοντροκομμένη λογοκρισία των ημερών δεν μπορεί να σβήσει την παραπληροφόρηση του παρελθόντος. Τα σημεία πίεσης του αποτυχημένου κράτους, γίνονται πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες του κόσμου και ξεσκεπάζουν την κορυφή της προπαγανδιστικής διαπλοκής που για δεκαετίες απέφευγε, παρασκηνιακά και παρακρατικά, επεισόδια σαν αυτά του Βαξεβάνη ή των Κατσίμη - Αρβανίτη.





Ένα είναι σίγουρο. Οι ξένοι τα γουστάρουν κάτι τέτοια. Και θα συνεχίζουν να τα προβάλλουν, όσες μηνύσεις κι αν απειληθούν να φάνε από τον Δένδια και τον κάθε Δένδια.





(Η χθεσινή συναυλία στο Σπόρτινγκ για την υποστήριξη των 15 συλληφθέντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους.)





(Γκάρντιαν και CNN για τη λογοκρισία και τα αστυνομικά βασανιστήρια.






http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/nov/04/nick-cohen-greece-democracy-in-peril?CMP=twt_gu





http://edition.cnn.com/video/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=cnni#/video/world/2012/11/05/chance-greece-police.cnn?eref=edition)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1