30 August 2012

Ένα κοινό μυστικό

Η αποκάλυψη για την πρυτανική τουαλέτα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης των 30.000 ευρώ, τα 500 χιλιάρικα για ηλεκτρονική βάση δεδομένων, τα 430.000 ευρώ για σχεδιασμό εσωτερικού κανονισμού της εταιρίας και τα 56.000 για σύναψη συμφωνίας του με εταιρία της οποίας γενικός γραμματέας είναι στενή συνεργάτιδα του πρύτανη, ήρθε να συμπληρώσει το ήδη βεβαρυμένο βιογραφικό του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του είναι ο ίδιος άνθρωπος που διαβάζαμε ότι πριν από μερικούς μήνες περιέλαβε στα πανεπιστημιακά έξοδα ταξίδι κουμπαριάς στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο αντιπρύτανης του ήταν εκείνος που δώρισε ένα iPhone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η σύγκλητος ενέκρινε τις πράξεις και τα έργα της διοίκησης και τους προϋπολογισμούς 2011 και 2012, εξουσιοδοτώντας τη να συνεχίσει το έργο της.

Το πολεμικό κλίμα μεταξύ νομοθέτη και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που ξεκίνησε από το νόμο Διαμαντοπούλου και απογειώθηκε μετά το κούρεμα των πανεπιστημιακών αποθεματικών με απόφαση Παπαδήμου-Προβόπουλου, έχει αφήσει σημαντικά κενά ανάμεσα στην υπερβολή και την αλήθεια γύρω από τις διοικήσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως, η υπερβολή είναι τα ποσά και η αλήθεια ότι δεν υπήρξε καμία διάψευση από πλευράς των πρυτανικών αρχών.

Όταν το υπουργείο οικονομικών διαλύει τα ταμεία των πανεπιστημίων, τα οποία δηλώνουν ανίκανα να εξασφαλίσουν τροφή και στέγη για τους φοιτητές τους ενώ ένα από αυτά ξοδεύει τριάντα χιλιάρικα για μια τουαλέτα και χαρίζει κινητά και ταξίδια παντριάς ενώ έχει φτάσει στο σημείο να κόβεται σε τμήματά του το ρεύμα εξαιτίας οφειλών στη ΔΕΗ, τότε πραγματικά ποιο είναι το αντίμετρο στο επιχείρημα μερικών για απαγκίστρωση των πανεπιστημίων από κάθε κρατική χρηματοδότηση;

Όταν σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες του εξωτερικού οδηγούνται σε παραίτηση εξαιτίας της επιβάρυνσης των κρατικών ταμείων με την αξία μιας κουρτίνας γραφείου, ενώ εγχώριες καθόλα “έγκριτες γνώμες” μέσων που επηρεάζουν καταστάσεις, όπως αυτή της Γιάννας Παπαδάκου που θεωρεί τα 30.000 ή τα 200.000 γερμανικά μάρκα για μίζες ένα “ασήμαντο ποσό”, τότε η κάθε σύγλητος του ΑΠΘ θα κάνει τα στραβά μάτια, ο κάθε δημοσιογράφος θα διαφημίζει ότι στην Ελλάδα του αφορολόγητου ορίου κάτω από το επίσημο επίπεδο φτώχειας τα 200.000 μάρκα είναι ένα αστείο ποσό και οποιοσδήποτε να πάρει τη θέση του πρύτανη με την πανάκριβη χέστρα και τα ταξίδια στο εξωτερικό, θα συνεχίσει να κάνει τα ίδια ακριβώς πράγματα.

Ακόμη κι αν οι νεκροί στους δρόμους μαζεύονται με τα ξύλινα καροτσάκια της κατοχής.

Υ.Γ.1 Ιδού το κείμενο της Γιάννας Παπαδάκου. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=472162

Υ.Γ.2 Η είδηση της έγκρισης των πεπραγμένων της διοίκησης του ΑΠΘ. http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=149846

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1