31 August 2012

Έλληνες καταθέτες

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ανακοίνωσε μετά από σχετική της έρευνα, ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν καταθέσεις κάτω από τα 2.000 ευρώ.

Το τεράστιο αυτό ποσοστό μικροκαταθετών έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αδιάσειστα επιχειρήματα του παρελθόντος σχετικά με τη μοίρα των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Μετά την ανακούφιση του σχηματισμού κυβέρνησης από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, θαυμάσαμε στα εξώφυλλα εφημερίδων και τα αναλυτικότητα τηλεοπτικά ρεπορτάζ το ρυθμό με τον οποίο οι Έλληνες αποταμιευτές επέστρεφαν τα χρήματα τους στις τράπεζες, ανακουφισμένοι από τη νίκη των ευρωπαϊστών κατά των δραχμολατρών.

Όσο περνούσαν οι μέρες, όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι που τρόμαξαν στην ιδέα της αντίδρασης στο τοκογλυφικό ευρωσύστημα, διαπίστωναν ότι η θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ δεν κινδυνεύει πια, η δραχμή ήταν ένας κακός προεκλογικό εφιάλτης που πέρασε και κανείς δεν πρόκειται πλέον να βάλει χέρι στις πολύτιμες καταθέσεις τους.

Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που σύμφωνα με την καινούρια διατραπεζική μελέτη, μόλις δύο στους δέκα έχουν πάνω από δύο χιλιάδες ευρώ στη 

Επομένως, όταν ο Έλληνας πολίτης δήλωνε φοβισμένος από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ που θα επέφερε την άμεση απώλεια των καταθέσεων του, μιλούσε για τα πολύτιμα δύο του χιλιάρικα.

Κανείς δεν λέει ότι τα νούμερα αυτά είναι πραγματικά. Προσωπικά τα δύο χιλιάρικα, με μια ανεργία γύρω στο 30%, μου φαίνονται υπερβολικά. Και στα 500€ να αναφερόταν η μελέτη, εγώ θα την πίστευα. 

Ούτως ή άλλως, για τον μέσο Έλληνα αποταμιευτή ακόμη και τα πεντακόσια ευρώ τού είναι υπέρ αρκετά για να τρομάξει και να λουφάξει κάτω από τις καθημερινές τηλεοπτικές απειλές των οκτώ. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1