24 July 2012

Ειρήνη, Ελπίδα, Ολυμπισμός

Το αρχαιοελληνικό έθιμο που ήθελε την παύση κάθε εχθροπραξίας φαίνεται πως εν μέρει αναβιώνει από σπόντα η Βρετανική Οργανωτική Επιτροπή λίγες μέρες πριν από την έναρξη των τριακοστών Ολυμπιακών Αγώνων.
Το σκάνδαλο με την ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι που υποσχέθηκε φύλακες αλλά ποτέ δεν τους βρήκε το έλυσε ο στρατός, ανακαλώντας τις άδειες των φαντάρων από το Αφγανιστάν για να φυλάνε το Λονδίνο και τους αγώνες του.
Μπορεί οι περισσότεροι εκ των Βρετανών πεζοναυτών να υποχρεώθηκαν να κόψουν τις διακοπές τους, αλλά η ανάκληση τους από το πεδίο των μαχών σίγουρα αποδίδει έναν Ολύμπιο συμβολισμό στην όλη κίνηση.
Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι ένας “πολιτισμένος” στρατιώτης που το μόνο που ξέρει είναι να ισοπεδώνει πόλεις για να ξετρυπώσει τρομοκράτες είναι άκρως επικίνδυνο να αστυνομεύει μια σύγχρονη δυτική πόλη γεμάτη με τουρίστες, αλλά τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Και στο Αφγανιστάν το ρόλο της αστυνόμευσης είχαν αναλάβει.
Βέβαια, το να κυκλοφορούν περί τους 17.000 στρατιωτικούς με τις παραλλαγές τους στους δρόμους μιας πόλης, η οποία έτσι κι αλλιώς αποτελεί εν δυνάμει στόχο επίθεσης, μπορεί να μην είναι και τόσο σοφό μιας και είναι βέβαιο ότι αποτελούν κινούμενους στόχους.
Θα μπορούσαν βέβαια να βάλουν τις μπλούζες των αγνοούμενων σεκιουριτάδων για να μην ξεχωρίζουν και τόσο ανάμεσα στο πλήθος, αλλά τότε θα ήταν πολύ πιθανό να ζητούσαν και αμοιβή από την εταιρία που τα σκάτωσε, οπότε καλύτερα να πληρώσει τις κομμένες τους άδειες ο Εγγλέζος φορολογούμενος.
Αν τώρα συμβεί το παραμικρό επειδή κάποιος μπορεί να έβαλε στόχο να εκδικηθεί εκείνους που του βομβάρδισαν το σπίτι, δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας. Οι ταράτσες του Λονδίνου έχουν γεμίσει με πυραύλους και ο Τάμεσης με πολεμικές φρεγάτες.
Άλλωστε από τη στιγμή που οι μόνες τηγανητές πατάτες που επιτρέπεται να φάει κάποιος κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι αποκλειστικά από τα ΜακΝτόναλντς, δεν τίθεται κανένα θέμα δημόσιας ασφάλειας. 
Φτάνει μόνο να μην “υποχρεωθούν” οι φαντάροι να γυρίσουν με το στανιό πίσω στα πόστα τους, τούς απεργούς συνοριακούς ελεγκτές αλλά και τους οδηγούς αστικών λεωφορείων του Λονδίνου με τον γνωστό και αγαπημένο τους “Αφγανικό τρόπο”.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1