23 January 2014

Τον βίο αβίωτο

Στις 20 Δεκεμβρίου το koutitispandoras.gr δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας καλεί τους υφισταμένους του να κάνουν “τον βίο αβίωτο” των μεταναστών.

Ένα μήνα μετά στο Φαρμακονήσι, 12 μετανάστες πνίγονται κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να προσεγγίσουν τα ελληνικά παράλια. Το περιστατικό αυτό αμέσως κάνει το γύρο του κόσμου όχι γιατί άλλη μια φορά είδαμε παιδιά στον πάτο του Αιγαίου, αλλά επειδή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία μιλούν για δολοφονική πρακτική του ελληνικού λιμενικού σώματος.

Όσοι σώθηκαν κάνουν λόγο για “χτυπήματα” από τους λιμενικούς, ενώ οι διεθνείς οργανώσεις γράφουν ότι το ναυάγιο προκλήθηκε μετά από βίαιη ρυμούλκηση της βάρκας τους από σκάφος του λιμενικού. Οι μετανάστες περιγράφουν τη βαρβαρότητα των λιμενικών την ώρα που βρίσκονταν στο νερό, ενώ ανάμεσα τους υπήρχαν μικρά παιδιά.

Ο υπουργός ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε σε ένα τηλεπαράθυρο ότι ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ε.Ε. “χτυπά την ελληνική προεδρία” και πως δεν έγινε καμία ρυμούλκηση του σκάφους των μεταναστών προς τα τουρκικά παράλια. 

Μετά τον “βίο αβίωτο” του Αρχηγού, δεν παρενέβη κανείς. Τουλάχιστον από την Ελλάδα, μιας και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τότε να δοθούν εξηγήσεις. Πιθανότητα δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει σε κανέναν ο επικεφαλής της αστυνομίας, όταν ακούγεται ξεκάθαρα να δίνει εντολή στους άντρες του να βασανίσουν μετανάστες για να τους δείξουν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα.

Αν τα πράγματα έγιναν όπως περιγράφουν οι μετανάστες, ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία, τότε οι λιμενικοί τούς έκαναν αυτό ακριβώς που ζήτησε ο Αρχηγός. Τον βίο, αβίωτο. Κυριολεκτικά…

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1