16 February 2014

Don’t feed the trolls, φίλε ΣΥΡΙΖΑίε

Αν “googlάρεις” τις λέξεις “παραποίηση/παρερμηνεία δηλώσεων βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ” θα πέσεις πάνω σε μια σειρά από δεκάδες άρθρα και παρεμβάσεις στελεχών του κόμματος με αναφορές για “παρερμηνεία” και “απομόνωση δηλώσεων” στον Τύπο, με σκοπό να χτυπηθεί το κόμμα.

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δημοσιεύματα έβγαλαν στη φόρα τη δράση και τη στελέχωση της περίφημης “Ομάδας Αλήθειας” της Νέας Δημοκρατίας. Γι΄αυτό το θέμα έγραψε το περιοδικό Unfollow ενώ αναλυτική παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο δρουν στο διαδίκτυο είχε κάνει και ο μπλογκερ Gerogriniaris.

Η μεγάλη πρεμιέρα έγινε με το βίντεο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, σχετικά με τις δηλώσεις του για το -και με τη βούλα του ΣτΕ- παράνομου Athens Mall. Τότε είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο σε όλες τις τηλεοπτικές αίθουσες σύνταξης με μια συρραφή όσων είχε πει, η οποία προβλήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega καθώς κι από ένα κάρο blogs, αιχμή των οποίων αποτελεί το φασιστοειδές dexiextrem. Το αγαπημένο portal των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργου Μουρούτη.

Διαμαντόπουλος και ΣΥΡΙΖΑ μήνυσαν Mega και Σίμο Κεδίκογλου -τον φερόμενο ως επικεφαλής της Ομάδας Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας- για διακίνηση ψευδών ειδήσεων και παραποίηση/μοντάζ του βίντεο, με σκοπό τη συκοφάντηση του βουλευτή, δείχνοντάς τον ως υποκινητή της "τρομοκρατικής" επίθεση στο Mall Athens. Και για όποιον δεν θυμάται πώς αυτή η επίθεση παρουσιάστηκε από τα ελληνικά media, ας διαβάσει αυτό το εκπληκτικό αφιέρωμα - ρεπορτάζ της πολυδιαφημισμένης ιστοσελίδας newsbomb και θα καταλάβει.

Ο Σίμος Κεδίκογλου δεν έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα την “κατηγορία” για έλεγχο της Ομάδας Αλήθειας της ΝΔ, ενώ ούτε κι ο Γιώργος Μουρούτης έχει πράξει ποτέ του το ίδιο. Τουναντίον, έχουν αποδειχθεί ως οι υποκινητές μιας ομάδα η οποία έφτασε στο σημείο να δίνει εντολές σε κανάλια και ιστοσελίδες να παίξουν τις δικές της ειδήσεις, ακόμη κι αν αυτές είναι ψεύτικες - αβίαστα φυσικά, μιας και η εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο αντιμετωπίζεται εδώ και χρόνια με θρησκευτική ευλάβεια από τους διευθυντές ειδήσεων. 

Βέβαια, το Mega την επομένη της παρουσίασης του βίντεο απολογήθηκε, παραδεχόμενο πάλι στο κεντρικό του δελτίο ότι το βίντεο του “τρομοκράτη Διαμαντόπουλου” ήταν προϊόν μοντάζ. Κάτι που, φυσικά, δεν επηρέασε την πολιτική ζωή της χώρας, ούτε προκάλεσε την παραίτηση των Σίμου Κεδίκογλου και Γιώργου Μουρούτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτήν την ιστορία “έπαιξε” το ρόλο του θύματος. Παρουσιάστηκε ως το κόμμα που χτυπούν τα μιντιακά συμφέροντα, με σκοπό τη διαστρέβλωση των θέσεων του και την παρουσίασή του ως την παράταξη που θέλει να ανατρέψει τη νομιμότητα με τρομοκρατική βία. 

Αυτό επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη του κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, και έντυπων περιοδειών τους στα “μαγαζιά” εκείνων που αβίαστα παρουσιάζουν ένα εκλεγμένο αριστερό κόμμα ως πιθανούς τρομοκράτες. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, τους ιδιοκτήτες των μίντια ως έναν από τους βασικούς κορμούς της εγχώριας διαπλοκής η οποία οδήγησε τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή και το πολιτικό σύστημα σε πλήρη απαξίωση. Κι όλα αυτά από τα στούντιο, τις σελίδες, τις συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο, και τα μικρόφωνα των “νταβατζήδων”. Οξύμωρο, αλλά πραγματικό. 

Από το φθινόπωρο του 2012 μέχρι σήμερα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ρεπορτάζ, αφιερώματα και αναλύσεις, δεκάδες κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του για μια σειρά ζητημάτων τα οποία έχουν ως άξονα τη λεγόμενη “διαστρέβλωση” των λεγομένων τους. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. 

Η δήλωση Λαφαζάνη περί “ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει” και η απάντηση Σκουρλέτη, παρότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης τον κρέμασε στο ραδιόφωνο του Βήμα FM (!!!) ενώ ο ίδιος ο Λαφαζάνης έβγαινε στο ραδιόφωνο του Real FM για να δηλώσει ότι παραποιήθηκαν όσα είπε από τον Σίμο Κεδίκογλου.

Η διαστρέβλωση των δηλώσεων Δραγασάκη για τον κατώτατο μισθό στις αρχές του 2013, για τις οποίες ο Πάνος Σκουρλέτης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο ΕΣΡ ζητώντας δικαίωση. 

Η διαστρέβλωση των δηλώσεων Τσίπρα στο Euronews από τον Σίμο Κεδίκογλου, σχετικά με τις διώξεις των χρυσαυγιτών βουλευτών, την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε μέσω των φιλικών της μίντια ως ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη χρυσή αυγή. 

Η παραποίηση των λεγομένων Γλέζου για συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία, η οποία ενίσχυσε την κυρίαρχη αφήγηση για ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα εγχώρια συμφέροντα.

Η κοπτοραπτική όσων είπε ο Τατσόπουλος για τον Γλέζο και τον Μαθουσαλίξ, λίγο πριν ο Πέτρος πάρει πόδι από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ακόμη από τις αμέτρητες εμφανίσεις του στον Σκάι

Μια ακόμη παραποίηση του Τατσόπουλου, αυτή τη φορά σχετικά με τους “συμπαθούντες προς την τρομοκρατία” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είδηση την οποία παρουσίασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το Πρώτο Θέμα, μια εφημερίδα που φιλοξενεί συχνά πυκνά συνεντεύξεις ΣΥΡΙΖΑίων βουλευτών, αγαπά τον Πέτρο Τατσόπουλο, και παρουσιάζει την άκαρδη πλευρά των ΣΥΡΙΖΑίων απέναντι στους άστεγους της πλατείας Κουμουνδούρου. Βέβαια ούτε το δημοσίευμα αυτό εμπόδισε την Ζωή Κωνσταντοπούλου να τους ξαναμιλήσει (η συγκεκριμένη συνέντευξη αναφέρεται απλά και μόνο γιατί είναι ίσως η πιο πρόσφατη από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα).

Η παραποίηση των λεγομένων του Πάνου Σκουρλέτη στο εξώφυλλο της -αγαπημένης στους ΣΥΡΙΖΑίους- εφημερίδας Real News, η οποία προκάλεσε αμέτρητα δημοσιεύματα για "καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ προς αποστασία" κι όλα τα σχετικά, αφού πρώτα στρώθηκε το σκηνικό από το -φερόμενο ως- κάλεσμα του ίδιου του Τσίπρα που η εφημερίδα Τα Νέα έκανε σημαία. Τα Νέα ανήκουν βέβαια στον ΔΟΛ, ο οποίος συνεχίζει να φιλοξενεί τις συνεντεύξεις δεκάδων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Πρετεντέρης είχε αποκαλέσει την Ζωή Κωνσταντοπούλου “Ζωή Κασιδιάρη”, ενώ ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος την είχε παρουσιάσει -μαζί την Ραχήλ Μακρή- ως πουτάνα που τα κάνει όλα για τη δημοσιότητα.

Η “παραποίηση” σχεδόν κάθε δήλωσης του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος όταν ανοίγει το στόμα του δημιουργεί προβλήματα αντίληψης της πραγματικότητας στο 90% των ελληνικών ΜΜΕ. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι από την άποψη για συνάλλαγμα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, την άποψη για τη χαμηλή φορολογία στην Ελλάδα, τη -φερόμενη ως- δήλωσή του στο περιοδικό Time στην οποία λέει ότι “δεν θα πειραχθούν τα φορολογικά προνόμια των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών”, έως και το εξώφυλλο του Βήματος της 16ης Φεβρουαρίου 2014, στο οποίο η συνέντευξή του τιτλοφορείται “δεν θα πάμε σε ακραία σύγκρουση με τι Βρυξέλλες”, ενώ μέσα λέει ότι “δεν προβλέπει να οδηγηθούμε σε ακραία φαινόμενα”, κανείς δεν ξερει τελικά τι διάολο θέλει να πει τελικά ο ποιητής. 

Τέλος, έχουμε και το αγαπημένο παιδί των ΜΜΕ για την περίοδο Ιανουάριος - Μάιος 2014, τον Οδυσσέα Βουδούρη, με τον οποίο δεν ασχολούνται απλώς νυχθημερόν για το λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ τον στηρίζει ενώ έχει ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο όταν ήταν ακόμη γνήσιος ΠΑΣΟΚος, αλλά του φορτώνουν -κατά τον ίδιο- νοήματα σε δηλώσεις του στον -πού αλλού;- Βήμα FM, επειδή “δεν μετάνοιωσε που ψήφισε το μνημόνιο”.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω links οδηγούν σε σελίδες εφημερίδων και sites τα οποία βαράνε αλύπητα τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις κάποιο στέλεχος του ανοίξει το στοματάκι του. Και για έναν περίεργο λόγο, τα στοματάκια των βουλευτών του κόμματος ανοίγουν συνεχώς για όλους αυτούς τους “διαπλεκόμενους” μιντιάρχες. Ουρές στα πάνελ. Οποιαδήποτε ώρα, όλες τις μέρες της εβδομάδας. 

Στην εποχή της πληροφόρησης θα περίμενε κάποιος ότι η βάση ενός ριζοσπαστικού κόμματος θα έπεφτε στο διαδίκτυο και τα εναλλακτικά μέσα. Με τις μετρήσεις να βγάζουν ποσοστό πάνω από 70% στην άποψη ότι “τα παραδοσιακά ΜΜΕ μας λένε ψέμματα”, με όλο και περισσότερους να δηλώνουν πως ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το ίντερνετ, και με τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται στις νεαρές ηλικίες και το πλέον μορφωμένο κομμάτι της κοινωνίας, εκείνοι εξακολουθούν να εμπιστεύονται την τύχη των λεγομένων τους στον ΔΟΛ, το Πρώτο Θέμα και τα newsbomb του διαδικτύου.

Είναι κατάντια να αυτοχαρακτηρίζεσαι ως η απάντηση απέναντι στη διαπλοκή και να τρέχεις δεξιά κι αριστερά για να καλύψεις τις μονταζιέρες, τα “παραποιημένα εξώφυλλα” και τις “παρερμηνευμένες δηλώσεις” των στελεχών σου. Είναι κατάντια να βλέπεις ότι το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών σου δεν έχουν ιδέα για τον πρόγραμμά σου, και να μην κάνεις κάτι γι’ αυτό. 

Η ξεκάθαρη άποψη δεν χωρά παρερμηνείες. Μπορεί μεν να μπει σε μια μονταζιέρα και να προβληθεί διαστρεβλωμένη, όμως η προβολή αυτή θα γίνει από εκεί που εσύ εξακολουθείς να ζητάς τηλεοπτικό χρόνο. Κι όσο μιλάς μαζί τους, τόσο μεγαλύτερη αξία δίνεις σε όσους σε κατηγορούν ότι το μόνο που πας να κάνεις είναι να δημιουργήσεις μια “νέα τάξη πραγμάτων” με τα ίδια φερέφωνα της κυρίαρχης αφήγησης στο προσκήνιο.

Πόσο μάλλον όταν ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η ελευθερία του Τύπου αποτελεί το συντομότερο ανέκδοτο της δεκαετίας. 

Αν θέλεις φίλε ΣΥΡΙΖΑίε να πείσεις αυτούς που πραγματικά χρειάζεσαι, ξεκίνα από ένα πολύ απλό πράγμα. Don’t feed the trolls. Σταμάτα να κυνηγάς αυτούς που βρέξει χιονίσει γουστάρουν έναν πολιτικό μπαμπάκα και κάνε το πρώτο βήμα προς εκείνους που απεχθάνονται την πολιτική για όλους τους παραπάνω λόγους. Τα υπόλοιπα έπονται.

(Η εξυπνότερες πολιτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των μίντια ήταν η αντίδραση του Γιάννη Βούτση στον Γιάννη Πρετεντέρη στον άερα της "Ανατροπής" και η κεντρική απόφαση ότι κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξαναπατήσει στην εκπομπή αυτή. Μεγαλύτερο θόρυβο προκαλεί κάθε Δευτέρα η απουσία εκπροσώπων του κόμματος, παρά όλες οι παρουσίες τους μαζεμένες. Όμως, μετά από αυτό ήρθε το χάος.)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1