11 January 2014

Ο αθεράπευτος Σαμαράς και ο θεραπευμένος ΣΥΡΙΖΑ

"Η Ελλάδα «έχασε» βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα. Και το έκανε συντονισμένα, με τη βοήθεια της Ευρώπης, προκειμένου να δώσουμε το δικαίωμα στα νέα παιδιά να έχουν μέλλον, να έχουν Ελπίδα και να έχουν γνώση ότι η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να λύνει τα προβλήματα και μπορεί να εξυπηρετεί τους ανώτερους ανθρώπινους, πολιτικούς, ηθικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς στόχους.”

Αυτό είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε., δίπλα στον Πορτογάλο Μπαρόζο και μπροστά στις κάμερες όλου του πλανήτη.

Στην ίδια τελετή -αυτή για την οποία όλη η Ελλάδα έπρεπε να γιορτάσει μονιασμένα- ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας για τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, λέγοντας ότι οι Έλληνες θα κληθούν να απαντήσουν αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι.

Πριν λίγες μέρες το περιοδικό Σπίγκελ χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά “κατά φαντασίαν θεραπευμένο”. Τον κατηγόρησε ότι ξεπέρασε και τα μολιερικά όρια ενός ανθρώπου που νομίζει πως ότι έχει κάνει είναι για το καλό της χώρας του.

Πέρασαν λίγες μόλις ώρες από τη δημοσίευση του γερμανικού κειμένου για τον τρελό Έλληνα πρωθυπουργό, κι ήρθε ο ίδιος για να το επιβεβαιώσει.

Στη δήλωση ότι για τη χειρότερη μείωση βιοτικού επιπέδου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνέβαλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αντέδρασε κανείς. Ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στο ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά, η συμβολή του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την καταστροφή εκατομμυρίων ανθρώπων -με πρόσχημα τη σωτηρία των επόμενων γενεών- είναι απείρως μεγαλύτερη. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει τα πάντα για να το ξεπεράσει - βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό δρόμο.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια τάση στελεχών του που αυτοαποκαλούνται “Κίνηση των 75”, οι οποίοι ζητούν από τον Βενιζέλο να σταματήσει τη συνεργασία με τον Σαμαρά για το καλό του κόμματος (όχι του τόπου, μη γελιόμαστε). Πρόκειται για μια απάντηση στους απίθανους “58” του Σημίτη, οι οποίοι διαφημίζονται από τον ΔΟΛ μετά μανίας, μπροστά στο προδιαγεγραμμένο πράσινο εκλογικό Βατερλό.

Δυστυχώς, τα μέσα αλλά και οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να κατανοήσουν ότι από μπροστά τους περνά ανεκμετάλλευτη η μία ευκαιρία μετά την άλλη.

Χθες ήταν τα φασιστικά παραληρήματα νεοδημοκρατών στις παρουσιάσεις φασιστικών περιοδικών, με επικλήσεις για νεκρούς στα σύνορα, με καθαρότητες αίματος, και με άλλες άριες αηδίες. Σήμερα είναι η παραδοχή του Αντώνη Σαμαρά για την αγαστή συνεργασία Ελλάδας-Ε.Ε. στην πλήρη διάλυση του μισού πληθυσμού της χώρας. Αύριο θα είναι κάτι άλλο.

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατευθύνεις μόνος σου την κυρίαρχη αφήγηση, εφόσον αυτό δεν στο επιτρέπουν οι ίδιοι που ως κόμμα χαρακτηρίζεις “διαπλεκόμενη μιντιοκρατία”. Παρόλα αυτά, εξακολουθείς να συμμετέχεις στα προγράμματά τους, δίνοντας πόντους στους αντιπάλους σου. Κι εκεί αποκαλύπτεις την επιχειρηματολογική σου γύμνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συρθεί σε ένα παιχνίδι ρόλων αποδεχόμενος ανερυθρίαστα τους κανόνες του. Όταν υπάρχουν τα ερεθίσματα να στρέψεις την κυρίαρχη αφήγηση εκεί που ξέρεις ότι θα σε ευνοήσει και δεν το κάνεις, τότε δύο είναι οι απαντήσεις. Είτε πρόκειται για πλήρη ανικανότητα, είτε για αριστερίστικου τύπου υποταγή.

Προχθές ήταν η μονταζιέρα με το βίντεο Διαμαντόπουλου, χθες ο Τατσόπουλος και η 17Ν, αύριο η νέα κόντρα Λαφαζάνη-Τσίπρα για το ποιες είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Το τρίπτυχο της επιτυχίας, που τόσο πούλησε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας Σαμαρά-Βενιζέλου: ευρω-τρομοκρατία, πολιτικο-τρομοκρατία και  τρομοκρατία σκέτο.

Εφόσον το κόμμα επιλέγει να συνομιλεί με τους “διαπλεκόμενους”, τουλάχιστον ας το κάνει με τους δικούς του όρους. Ας μη συνεχίσει το ίδιο διπλό λάθος. Εκτός κι αν αποφασίσει να φύγει επιτέλους από τα παράθυρα του Ευαγγελάτου και κατέβει με όλες του τις δυνάμεις στην κοινωνία. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είναι έτοιμο για τα πάντα. Ακόμη και για την πλήρη αδιαφορία.

Ίσως, κατά μία έννοια, αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο φόβο του ΣΥΡΙΖΑ. Η έμπρακτη απαξίωσή του από εκείνο το κομμάτι του κόσμου το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα έτρεχε μαζί του σε κάθε δράση. Ποιος ξέρει…


(Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είπε να ξεχάσει κάθε σκέψη για κούρεμα χρέους, παρότι Λαγκάρντ και Τόμσεν πρότειναν κούρεμα που θα βάρυνε -για πρώτη φορά- τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο Γιάννης Στουρνάρας καλύπτει επίσης ανοιχτά την προστατευόμενη του Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ, παρά το γεγονός ότι το πόρισμα των εισαγγελέων για τα παράνομα δάνεια του ΤΤ περιλαμβάνει και τις δικές της ενέργειες όσο ήταν εκεί. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ακόμη υπουργός Οικονομικών γιατί τον καλύπτει ο Αντώνης Σαμαράς)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1