14 July 2013

Με τον Τάκη και τον Πάσχο, με την Σώτη και τ’ άλλα παιδιά

Σπάνιες είναι οι φορές που ασχολούμαι με κάποιον “αρθρογράφο γνώμης” σε αυτό το μπλογκ για κάτι που έχει πει ή γράψει και δεν έχει σχέση με επιτηδευμένη παραπληροφόρηση, όπως εδώ.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων οι οποίοι μέχρι πρότινος δρούσαν σε ένα θολό περιθώριο, ώσπου τα πράγματα στράβωσαν και αναγκάστηκαν να βγουν με φόρα προς τα μπρος για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Άνθρωποι σαν τον Τάκη Μίχα ή τον Πάσχο Μανδραβέλη ή την Σώτη Τριανταφύλλου -και πολλούς ακόμη που δηλώνουν ένα κράμα "μη-δημοσιογράφου"/αρθρογράφου γνώμης- βρίσκονται καθημερινά στα στόματα πολλών. Τις περισσότερες φορές για κακό σκοπό, με στόχο να τους βρίσουν ή να τους χλευάσουν.

Εγώ αγαπώ τον Τάκη Μίχα. Και τον Πάσχο Μανδραβέλη. Και την Σώτη Τριανταφύλλου. Κι όλη την υπόλοιπη παρέα τους.

Τους αγαπώ γιατί μέρα με τη μέρα ξεβρακώνουν το ίδιο τους το συνάφι. Τους αγαπώ τόσο, που εύχομαι να μην βρεθεί ποτέ κανείς που θα τους πάρει τα πληκτρολόγια από τα χέρια.

Οι άνθρωποι αυτοί -όχι μόνο οι τρεις, αλλά και πολλοί ακόμη όμοιοι τους- ανήκουν σε μια ιδιαίτερη συνομοταξία προσώπων του δημόσιου λόγου. Είναι η κατηγορία των λεγόμενων opinion-makers, ή αλλιώς τα αγαπημένα παιδιά πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Η συντριπτική πλειοψηφία πολιτικών δράσεων που ανήκουν στο ευρύτερο πλαίσιο "επικοινωνίας και πολιτισμού”, έχουν πάντα έναν από αυτούς στα πάνελ τους.

Είτε παρουσιάζει ένα βιβλίο κάποιο πολιτικό πρόσωπο είτε ο ίδιος ο "μη-δημοσιογράφος"/αρθρογράφος, η πολιτική παρουσία και συμπαράσταση είναι αμφίδρομη και απαραίτητη.

Ακόμη κι όταν μιλάμε για ένα συνέδριο της μάνας του μπάτσου. Κάποιος από αυτούς θα βρίσκεται και εκεί. Είτε ως φυσική παρουσία, είτε μέσω των καθημερινών του γραπτών και τηλεοπτικών παρεμβάσεων.

Το ίδιο συμβαίνει και με την οικονομική ελίτ. Σε κάθε επιχειρηματικό ζόρι που παρουσιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, πρώτα είχαμε τα άρθρα γνώμης γύρω από το μεγαλείο της Χ επένδυσης και μετά το ρεπορτάζ.

Πρόκειται για ένα τρομερό φαινόμενο, που ενώ η διαδικασία κάλυψης των γεγονότων και συγκέντρωσης των πληροφοριών βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, το κείμενο γνώμης που καταδικάζει “κουκουλοφόρους”, “τρομοκράτες”, “μπάχαλους”, “εχθρούς του έθνους”, “Κου Κλουξ Κλαν της Ελλάδας” κ.ο.κ. βρίσκεται αμέσως κρεμασμένο στα διαδικτυακά μανταλάκια.

Είτε, λοιπόν, μιλάμε για τα “μεγάλα ευχαριστώ” σε μια κυβέρνηση κι έναν υπουργό που είναι ενάμιση βήμα πριν τη φυλακή, είτε για το πόσο μπανάλ είναι να λέμε τους νεοναζί με το όνομά τους -όπως κάνουν περίπου 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, αυτοί οι opinion-makers αποτελούν το χαρακτηριστικότερο δείγμα πολιτικών και οικονομικών προθέσεων.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν θέλω ποτέ να τους πάρει κάποιος τα πληκτρολόγια από τα χέρια. Ακόμη κι αν πολλοί από αυτούς ζητούν και εύχονται το αντίθετο για μένα ή άλλους σαν εμένα, εγώ επιμένω.

Όσο περισσότερο ωραιοποιεί τον ναζισμό ο Τάκης Μίχας και η υπόλοιπη “μεγάλη παρέα”, τόσο περισσότερο εκτίθεται η πραγματική τους ταυτότητα.

Όσο περισσότερα ευχαριστώ λέει ο κάθε Πάσχος Μανδραβέλης ή Σώτη Τριανταφύλλου, τόσο πιο φανερή γίνεται η εξάρτησή τους από τα πολιτικά και οικονομικά τους αφεντικά.

Όσο περισσότερες φορές δω όλους αυτούς να χαριεντίζονται σε βελούδινα πάνελ δίπλα σε βουλευτές και υπουργούς που βάφουν τα χέρια τους με το αίμα ανθρώπων, τόσο περισσότερο αποτυπώνεται στις συνειδήσεις αυτή τους η σχέση.

Δεν με νοιάζει αν κάποιος πει πως όσο αυτοί γράφουν, όλο και κάποιος μπορεί να τσιμπήσει και να πηδήξει στο άρμα τους.

Γιατί όποιος συμφωνεί με την άποψη ότι δεν είναι σωστό να λέμε τους υμνητές του Άουσβιτς “ναζί” αλλά απλά και μόνο “εθνικοσοσιαλιστές”, ή με το ότι πρέπει να φιλήσουμε τα πόδια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας έχει κάνει, ποτέ του δεν αμφιταλαντεύτηκε πραγματικά.

Αυτό πίστευε πάντα· κι αν λέει πως μέχρι χθες υποστήριζε άλλα, είναι ψεύτης.

Γι’ αυτό λοιπόν αγαπώ αυτό το συνάφι. Γιατί κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο. Αγαπήστε το κι εσείς κι αφήστε σε εκείνους το κομμάτι του μίσους.

Αυτό είναι, άλλωστε, το μοναδικό συναίσθημα που έχουν γνωρίσει ποτέ στην εξαρτημένη τους ζωή. Με αυτό προσπαθούν να ποτίσουν την κοινωνία. Αυτό είναι το μόνο που τους κρατά ακόμη "ζωντανούς".


(Η λέξη nazi προήλθε από τη συντομογραφία του Nationalsozialismus δηλαδή Εθνικοσοσιαλισμός στα γερμανικά. Γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών των "μη-δημοσιογράφων", εκτός από φανατισμένοι είναι και αδιάβαστοι.)

21 comments:

  1. Δεν θα μπω στον πυρήνα του κειμένου, έχεις τις απόψεις σου, έχω τις δικές μου. Θα σταθώ μόνο στο κλείσιμό σου για την προέλευση του όρου Ναζί. Πιστεύεις στα σοβαρά ότι άνθρωποι σαν τον Τ. Μίχα, Π. Μανδραβέλη, Σ. Τριανταφύλλου δεν ξέρουν την προέλευση του όρου; Ή δεν καταλαβαίνεις ότι κάθε υπάρχει σημειολογική διαφορά μεταξύ του "η ΧΑ είναι Ναζιστική" και του "η ΧΑ είναι εθνικοσοσιαλιστική" οργάνωση; Δεν κατανοείς ότι οι δύο λέξεις, παρότι η μία είναι σύντμηση της άλλης, έχουν εντελώς διαφορετική φόρτιση;
    Μα σου δώσω μια συμβουλή. Μην υποτιμάς τους αντιπάλους σου. Είναι πολύ πιο διαβασμένοι απ' τους περισσότερους με τους οποίους συνομιλείς. Με τέτοια "υστερόγραφα" αδικείς το ίδιο σου το κείμενο.
    ΥΓ: Θεωρώ το κείμενο του Τ. Μίχα βλακώδες, όπως και τα περισσότερά του. Τους δε ΧΑυγήτες τους αποκαλώ νεοναζί.
    Θέμος Σταφυλάκης, Μόντρεαλ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ Θέμο.

      Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους θεωρώ αδιάβαστους, ημιμαθείς και ανύπαρκτους ρεπόρτερ. Το παράδειγμα του Πάσχου και της Ισλανδίας δεν είναι εξαίρεση, αλλά κανόνας.

      Αυτό δεν σημαίνει ότι τους υποτιμώ. Σημαίνει ότι στη θάλασσα της παραπληροφόρησης που ζούμε, αυτοί είναι οι φελλοί και τα σκατά.

      Τώρα το αν υπάρχει ή όχι φόρτιση στη λέξη ναζί, να θυμάσαι ένα πράγμα. Την ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές. Αυτοί καθορίζουν αν το "ναζί" θα είναι βρισιά, ή τίτλος τιμής. Και ποτέ τους δεν θα ρωτήσουν εμένα κι εσένα για να πάρουν μία τέτοιου είδους απόφαση.

      Delete
    2. Να θυμάσαι ένα πράγμα. Ο Πάσχος, ο Μίχας, η Σώτη και μερικοί ακόμη θεωρούνται τόσο "αρκετά καλά διαβασμένοι" όσο "καλός ρήτορας" ήταν μέχρι πρότινος κι ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

      Μην κρίνει με βάση το Μέγκα και τον Σκάι...

      Delete
  2. Την ιστορία τη γράφουν οι νικητές μόνο βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα τη γράφει ο χρόνος. Anyway. Χαιρετώ από Μόντρεαλ.

    ReplyDelete
  3. Ντροπή που συμπεριλάβατε τη Σώτη, μάλλον την ευφυέστερη και οξυδερκέστερη αρθρογράφο στη χώρα σήμερα. Τη Σώτη τη μισείτε απλά γιατί σας ξεσκίζει όπου σας πετυχαίνει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σκίσε με να αλλάξω ράφτη!!!

      Delete
  4. Ισως η καλυτερη κριτικη μου εχω διαβασει για αυτο το ειδος <>. Αν ηταν θεατρικη παρασταση θα ελεγα οτι βιωσα την καθαρση και σ'ευχαριστω... δεν αξιζουν οντως το μισος μας παρα μονον την περιφρονηση μας...

    ReplyDelete
  5. Τακις ΜιχαςJuly 14, 2013 at 9:29 PM

    Φιλτατε ποτε ακριβως με ειδες σε πανελ να χαριεντιζομαι με βουλευτες και υπουργους;
    Τακης Μιχας

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φίλτατε, αν είσαι όντως ο Τάκης Μίχας, από όλο το κείμενο και τα σχόλια στο δικό σου άρθρο, αυτό σου έμεινε; Ακόμη κι αφού το διάβασες; Εκτίθεσαι....

      Delete
    2. Μόνο συνεργάτης της Ντόρας και υποψήφιος του Μάνου.

      Delete
    3. κρύβε λόγια μπήκε στην κουβέντα το ίντερνετ πολίς...

      Delete
  6. Αυτοί έχουν ένα όνομα ας είναι και μονόφθαλμοι, άδω που είναι το όνομα του αρθρογράφου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. γιατί αλλιώς δεν θα με πιστεύεις;

      Delete
  7. Πολύ δυνατό κείμενο!
    Κάνει πράγματι τα μούτρα κρέας στη λεγόμενη "ψύχραιμη" δημοσιογραφία των Συγκροτημάτων!
    Μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι τους εχθρεύεται όλους αυτούς τους υποστηρικτές του Τέταρτου Ράιχ τόσο πολύ που τη λέξη "ναζί" δεν τη χαλαλίζει για την πάρτη τους αλλά προτιμά να την κρατάει για κάθε απελπισμένο μικροαστό καραγκιοζάκο που θα τρέξει κάτω από τα ΚΥΠατζίδικα λάβαρα του γνωστού ΚΥΠατζίδικου κόμματος το οποίο έχει ΚΥΠατζίδικη εργολαβία να παριστάνει το "ακροδεξιό" ακριβώς για να βγαίνει λάδι και να πλασάρεται ως "μη ακροδεξιά" η ακροδεξιά του Στουρνάρα και κάθε σημιταριού.
    Αυτή τη χάρη κάνει στο Σύστημα αυτό το πολύ "δυνατό κείμενο". Και πολύ σύμφωνο με τη Διαλεκτική, εδώ που τα λέμε, όπως άλλωστε κι όλη η "προοδευτικότητα" σήμερις. Ναί, διότι όπως ξέρουμε εμείς οι μορφωμένοι προοδευτικοί, που παίζουμε την προοδευτικότητα στα δάχτυλα, το ποτάμι εμφανίζεται μέσα στην Ιστορία ολόϊδιο και δυό και τρείς φορές και όσες γουστάρουμε άμα λάχει. Κι αυτός είναι ο λόγος, που εμείς, οι σοβαροί και υπεύθυνοι αντιφασίστες, φρονούμε ότι ο ναζισμός είναι τόσο μαλάκας που δεν έβαλε μυαλό στο Βερολίνο το '45 και θα προτιμήσει να ξανάρθει πάλι -ο τρόμπας ο ναζισμός- με σβάστικες, με κοκκορόφτερα, με καραμούζες, με Πάντσερς και Στούκας κι όχι με μύριες ύπουλες και διπρόσωπες προφυλάξεις, δηλαδή με "Μ"ΚΟ, με πρεμούρα για το "Ντημόκρασυ" και τα "ανθρώπινα δικαιώματα" (και κυρίως τα "ατομικά", δηλαδή τα ατομικο-Θατσερικά, περισσότερα ξέρει ο κύριος Μπουτάρης), με "μαυρούληδες" Προέδρους του τάχαμου "μεταμελλημένου" Αμέρικα, με "αντιεθνικιστικές" βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά του "εθνικιστή σφαγέα" Μιλόσεβιτς και του "δαίμονα" Σαντάμ, ή ακόμη και με εταιρείες δημοσκοπήσεων στις οποίες μέχρι κι ο τελευταίος κλητήρας οφείλει να είναι πρώην κνίτικο κάθαρμα, δηλαδή παλιά πουτάνα και έμπειρος τσάτσος Κεφαλαίου.
    Εγώ λοιπόν με τη σειρά μου έχω αντίστοιχα (για την ακρίβεια εδώ και 20 χρόνια που έχει ξερβακωθεί φόρα παρίδα η νεοταξίτικη "Αριστερά") το δικό μου είδος αγάπης απέναντι σε αυτούς που "καταγγέλει" το κείμενο. Τους αγαπώ γιατί αν δεν ήταν αυτοί θα ήταν στη θέση τους κάποιοι άλλοι, ακόμη πιο κουτοπόνηροι, που θα επεδίωκαν να βγάλουν ακόμη πιο λάδι και "μη ακροδεξιό" το ακροδεξιότερο οργουελικό καρκίνωμα που εμφανίστηκε ποτέ στη γη και μπροστά στο οποίο, από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα, ο (ρετρό πλέον) φασισμός του Χίτλερ τείνει να μοιάσει με οδοντόκρεμα.

    ReplyDelete
  8. Φίλε και λίγα τους γράφεις. Πολύ λίγα. Να είσαι σίγουρος ότι δε θα σταματήσουν να εκτίθονται μέχρι το τέλος. Και αυτό διότι είναι επαίτες της δημοσιότητας, πρεζάκια για λίγη δημοσιότητα ακόμα. και τώρα γερνάνε και ξεμωραίνονται και εκτίθονται ακόμα περισσότερο διότι δε μπορούν να σταματήσουν. Θέλουν και άλλο. και άλλη αναγνωρισιμότητα. Θέλουν να έχουν άποψη για όλα. Να τους ακούνε. Είναι μεγάλα μωρά που θέλουν προσοχή και για να τους προσέξουν θα ξεφτιλιστούνε όσο πάει. Μόνο να ζήσω να δω την απόλυτη και οριστική τους ξεφτίλα όταν οι παναώταροι και οι κασιδιάρηδες θα τους στέλνουυν να οργώνουνε τα ξερονήσια. Τότε θα χαρώ πάρα πολύ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όσο περιμένετε "να στείλουν κόσμο στα ξερονήσια" τα χρυσαυγίδια, ακόμη κι αν αυτός ο κόσμος είναι οι σημερινοί υμνητές τους, γίνεστε ίδιοι. Να το προσέξετε...

      Delete
    2. άνθρωπέ μου με παρεξηγείς. δεν περιμένω κανέναν να στείλει κάποιον στα ξερονήσια. είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί και εφόσον θα συμβεί θα σταλώ και εγώ και το σόί μου. στη μαυρίλα εκείνης της περιόδου θα χαρώ πολύ να με συντροφεύουν οι μανδραβέληδες και οι τριανταφύλλου που νομίζουν ότι με την επερχόμενη αστυνομία σκέψης θα μείνουν στο απυρόβλητο. τί να πρωτοπροσέξω αδερφέ; τη γκαντεμιά μου; την αφραγκιά μου; το στραβό μου το κεφάλι; τί να πρωτοπροσέξω όλα κατά διαόλου πάνε. Ίδιος με τους προαναφερθέντες και τους παναώταρους δεν πρόκειται. Ξέρω στοιχειώδη γραφή και ανάγνωση.

      Delete
  9. Αν υπάρχει μία περίπτωση η κυρία Τριανταφύλλου(ας την πάρουμε ως παράδειγμα, γιατί είναι άλλο το κύριο επάγγελμά της) να έχει δίκιο κι εσείς άδικο, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να φανεί με τρόπο που κι εσείς ο ίδιος να το παραδεχθείτε;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν ψάχνουμε να βρούμε εδώ πέρα ποιος έχει δίκιο ή άδικο...

      Delete
    2. έχει fanboys όμως η σώτη... και ο πάσχος πιστεύω...(μου έρχεται στο νου ο κ. δήμου π.χ.) και ξέρεις ότι με τα fanboys καλό είναι να μην ανακατεύεται κάποιος.

      Delete
  10. Δημητρης ΚJuly 17, 2013 at 7:47 PM

    Πιάνεις την ουσία της υπόθεσης. Η "διανοουμενίστικη" ελίτ παρέα με την πολτικοοικονομική ελίτ, να "νομιμοποιεί" την επιχείρηση συμμόρφωσης του ελληνικού λαού σύμφωνα με τα τρέχοντα αστικά εκσυγχρονιστικά πρότυπα....
    Κάποιοι είναι διαβασμένοι(Δήμου-αλλά μας προτρέπει να μιμηθούμε το αναπτυξιακό μοντελο του Ντουμπάι!) ), κάποιοι προσποιούνται με copy-paste τους διαβασμένους (Μανδραβέλης-χωρίς σχόλιο), κάποιοι είναι γραφικοί (Μίχας-ο άνθρωπος που χαρακτήριζε την Αριστερά "φαιοκόκκινο φασισμό") κάποιοι φέρουν το προσωπείο της ευαισθησίας (συγγραφείς σαν την Σώτη) και όλοι έχουν περάσει μια βόλτα από το άντρο του μισάνθρωπικού (διαβάστε σχόλια αναγνωστών να ξεράσετε) ελιτισμού Protagon.gr....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1