03 June 2013

Οι μπελάδες του Ερντογάν

"Αυτό το πράγμα που ονομάζουν κοινωνικά δίκτυα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια πηγή προβλημάτων για την σημερινή κοινωνία" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τη δεύτερη μέρα των συγκρούσεων σε δεκάδες τουρκικές πόλεις. "Υπάρχει ένας μπελάς που λέγεται Twitter. Από εκεί εκβάλουν απίστευτα ψέματα" συμπλήρωσε. Ανακοίνωση που ήρθε μετά από τις ηρωικές νίκες των διαδηλωτών απέναντι σε δολοφονικές αστυνομικές επιθέσεις.

Όταν νομίζεις ότι ο κόσμος σου ανήκει, ένα μικρό πάρκο μπορεί να αναδείξει μια οθωμανική γύμνια σουλτανικών διαστάσεων.

Τα κιτάπια των διπλωματών του 18ου και 19ου αιώνα περιέγραφαν την οθωμανική αυτοκρατορία ως τον γίγαντα με τα πήλινα πόδια. Τα χούγια δεν χάνονται και τα ερντογανικά πήλινα πόδια ράγισαν από μια ασήμαντη αφορμή.

Το πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, κομμάτι της πλατείας Ταξίμ, έγινε παγκόσμιο trend, όπως έχουν συνηθίσει να λένε όσοι γνωρίζουν την ορολογία του twitter. 3.000 τουίτς το λεπτό μετέδιδαν εικόνες, πληροφορίες, αλήθειες, ψέματα, υπερβολές, συνθήματα. Αλλά κυρίως έδιναν οδηγίες στους διαδηλωτές.

Ο συντονισμός των διαδηλώσεων μέσω των social media έγινε πλέον ο σύγχρονος κανόνας των δρόμων του Καΐρου, της Αθήνας, της Νέας Υόρκης, της Κωνσταντινούπολης, της Μαδρίτης και δεκάδων ακόμη πόλεων του πλανήτη.

Αυτό ο Ερντογάν το μισεί. Κι όχι μόνο ο Ερντογάν, φυσικά, αλλά κι όλοι οι ηγέτες χωρών που μοναδικός σκοπός της καριέρας τους είναι να καλοπιάνουν τους επενδυτές, ακόμη κι αν κόσμος πνίγεται από τα χημικά και ματώνει απ’ τα αστυνομικά γκλομπς.

Για εκείνους που διεκδικούν τον όρο “φιλελεύθερος”, κάθε τέτοιου είδος ξεσηκωμός θάβεται κάτω από το ανέκδοτο περί επανάστασης πίσω από μια οθόνη.

Από μέσα τους όλοι αυτοί σιχτηρίζουν την ώρα και τη στιγμή που ο αγαπημένος τους καπιταλισμός έφτιαξε τα social media, που τόσο όμορφα τους φαίνονταν όταν φιλοξενούσαν μόνο χαρούμενα πατουσάκια στις παραλίες και ίνστραγκραμ φωτογραφίες από τις ποδηλατάδες τους στο Θησείο.

Πάρτε το χαμπάρι και βάλτε το καλά στο μυαλό σας, όπως το έβαλε κι ο Ερντογάν γρηγορότερα από σας. Πονάει να βλέπετε τα “δικά σας” μέσα να γίνονται χωνιά που φωνάζουν δυνατά ότι η “έξω” μειοψηφία σας αντικατοπτρίζεται απόλυτα στην "εδώ μέσα" ανυπαρξία σας.


Τραβάτε να κλαφτείτε αλλού.

(Όπως και στην λεγόμενη “αραβική άνοιξη” έτσι και τώρα, καταγράφηκαν πολλές καταγγελίες για μειωμένη απόδοση του ίντερνετ, ενώ σύμφωνα με το CNN πάροχοι επικοινωνίες δέχθηκαν κυβερνητικές πιέσεις για να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στην πλατεία Ταξίμ και τους γύρω δρόμους.)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1