10 May 2013

Πανελλαδικές ραγιάδων

Πανικό στους μαθητές και το μέλλον τους έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες της ΟΛΜΕ για απεργία των καθηγητών κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων λίγο πριν τη διεξαγωγή τους.

Γονείς, πολιτικοί και δημοσιογράφοι ουρλιάζουν στα κανάλια για την εγκληματική κίνηση των δασκάλων να κατεβούν σε απεργία την ώρα που κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας, μιας και η πιθανή μετακίνηση των εξετάσεων μερικές μέρες αργότερα θα στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Λίγοι είναι, άλλωστε, εκείνοι που γνωρίζουν γιατί οι πανελλαδικές γίνονται τόσο νωρίς τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μνημονιακή πράξη βιασύνης της πολιτείας, για να σταματήσει να απασχολεί καθηγητές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επειδή θα είναι αναγκασμένη να τους πληρώσει παραπάνω. 


Κάτι που δεν φαίνεται να μας πειράζει και τόσο, μιας και η ύλη της χρονιάς βγαίνει πολύ νωρίτερα στα φροντιστήρια που χρυσοπληρώνουν οι γονείς.

Τρεις μέρες τώρα όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τον κίνδυνο να χαθούν οι εξετάσεις των παιδιών μας, σε αντίθεση με όλα τα ξένα που παραμιλούν μετά την ανακοίνωση για 64% ανεργία στους νέους.

Κι όμως, για όλους εμάς τους Έλληνες η διακοπή των εξετάσεων είναι αυτή που σκοτώνει τα όνειρα των παιδιών μας και όχι η ανεργία.

Τα δύο τελευταία χρόνια το εργατικό κίνημα μαθαίνει το πώς και γιατί θα πρέπει να απεργεί, από τα δελτία των 8. Αν δεν του πει ο δημοσιογράφος ότι η απεργία του είναι δίκαιη, εκείνος κάθεται σπίτι του και περιμένει από τον Μανώλη Καψή και τον Άρη Πορτοσάλτε να του ανακοινώσει πότε θα έρθει η ανάπτυξη.

Τις δύο προηγούμενες μέρες Ισπανοί καθηγητές μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους, βγήκαν ενωμένοι στους δρόμους ολόκληρης της χώρας για να διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές της δικής τους εκπαίδευσης.

Υπό την πίεση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων η κυβέρνηση της Ισπανίας υποχρεώθηκε να πάρει πίσω τα μέτρα.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει χωνέψει προ πολλού το μήνυμα ότι η απεργία είναι κακό πράγμα, ειδικά αν αυτή κινδυνεύει να βλάψει την είσοδο ενός ακόμη νέου στην ανεργία.

Στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία, τα αιτήματα των εκπαιδευτικών εκφράζονται με απόλυτα δίκαιο τρόπο, ειδικά αν δει κανείς το πώς αντιδρούν και κινητοποιούνται. 

Τα 200 άτομα της πορείας της πρωτομαγιάς ήταν μια κακή παρένθεση στον αγώνα τους, μιας και όταν είναι να κάνουμε απεργία δεν θα πρέπει να έχει καλό καιρό, αλλά ούτε και να βρέχει, και φυσικά αυτή απαγορεύεται να πέφτει σε μέρες αργίας και διακοπών.

Μία φορά κι έναν καιρό, όταν ένας κλάδος χτυπιόταν από σκληρές περικοπές ο κόσμος του έβγαινε κατά χιλιάδες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει. Σήμερα οι περισσότεροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Γιάννη Πρετεντέρη και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι δύο στους τρεις νέους στην Ελλάδα δεν έχουν δουλειά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Διότι ακόμη περισσότεροι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες για να βρουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια, ενώ όσοι μείνουν πίσω θα σταματήσουν να παντρεύονται και να γεννάνε μιας και δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε τους εαυτούς τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κατακλυστεί ο ελλαδικός χώρος από περήφανους ανθρώπους που είχαν τα κότσια να περπατήσουν την μισή Ασία σαν τον Μεγαλέξανδρο και να κολυμπήσουν ως τα νησιά του Αιγαίου για να βρουν μία καλύτερη τύχη.

Προσωπικά, θεωρώ όλους αυτούς πολύ πιο άξιους 
να κληρονομήσουν τούτον εδώ τον τόπο από όσους βρήκαν εδώ όταν ήρθαν. Είναι αγωνιστές, πεισματάρηδες, περήφανοι και κανείς τους δεν γνωρίζει τι σημαίνουν οι λέξεις ραγιάς, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Σταύρος Ψυχάρης. 

Άλλωστε, όπως ήδη άρχισε να γίνεται της μόδας στα δημοσιογραφικά κέντρα αποφάσεων τις τελευταίες μέρες, όλοι όσοι φεύγουν από την Ελλάδα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι μετανάστες αλλά πολίτες του κόσμου.

Στο κάτω κάτω όλοι είμαστε αδέρφια και σπίτι μας είναι η γη.


(Ένα χρόνο πριν έγραφα για το "Πανελλαδικό Δράμα". Τότε οι εξετάσεις κινδύνευαν να αναβλήθούν εξαιτίας των εκλογών, όμως δεν μας πείραζε και τόσο πολύ όπως μας πειράζει σήμερα μια απεργία. Ασχέτως αν πρόκειται για τις εκλογές που έβαλαν για πρώτη φορά στη βουλή το κόμμα των νεοναζί.)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1