17 February 2013

Χαμένα αθλητικά θαύματα


Αν υπάρχει κάτι που μίντια και τηλεοπτικό κοινό λατρεύουν περισσότερο στις λεγόμενες διασημότητες, είναι η καταστροφή τους. Οι σχεδόν παράλληλες χρονικά αποκαθηλώσεις δύο εκ των σημαντικότερων σύγχρονων αθλητών, ήρθαν για να θυμίσουν σε όλους ότι το παν δεν είναι η πορεία προς την κορυφή, αλλά η θεαματική της πτώση.

Οι ιστορίες του πρωταθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων Όσκαρ Πιστόριους και του ανίκητου ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ μοιάζουν βγαλμένες από εκείνα τα αγαπημένα σε όλους “αθλητικά θαύματα”.

Ο πρώτος άνθρωπος με τεχνητά κάτω άκρα που κατάφερε να συναγωνιστεί και να νικήσει αρτιμελείς αθλητές δέσποζε ως το απόλυτο παράδειγμα της δύναμης της ανθρώπινης θέλησης που ξεπερνά τα όρια του ακατόρθωτου.

Ο Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους έγινε σύνθημα στα χείλη όλων εκείνων που είδαν μέσα από τραγικά ατυχήματα ή γενετικές παραμορφώσεις, συνηθισμένες σωματικές τους λειτουργίες να μετατρέπονται σε τεράστιες καθημερινές προκλήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί έναν άνθρωπο που πάλεψε με τον καρκίνο για χρόνια αντιμετωπίζοντας τον ως μια ακόμη νικητήρια κούρσα ανάμεσα στις εκατοντάδες ποδηλατοδρομίες της ζωής του, να τερματίζει την καριέρα του ατιμωμένος σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση;

Ο Λανς Άρμστρονγκ δεν έγινε απλά ο ποδηλάτης - σύμβολο των επτά συνεχόμενων κερδισμένων γύρων Γαλλίας, της σκληρότερης ίσως δοκιμασίας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας επαγγελματίας αθλητής. Ήταν εκείνος που κοίταξε κατάματα την απειλή του καρκίνου κι έκανε δισεκατομμύρια κόσμου να πιστέψουν στο θαύμα με το κίτρινο βραχιολάκι.

Σήμερα, ο καθένας διαβαίνει το δικό του δρόμο αποκαθήλωσης. Ο Λανς Άρμστρονγκ, με δάκρυα στα μάτια, μαρτύρησε στην Όπρα δίχως την παρουσία του δικηγόρου του, το λόγο για τον οποίο κατάφερε να γεμίσει τα ράφια της αξιοζήλευτης τροπαιοθήκης του. Το ντόπινγκ.

Ο Όσκαρ Πιστόριους, που πυροβόλησε τέσσερις φορές τη σύντροφο του επειδή μπήκε κρυφά στο σπίτι του τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να του κάνει έκπληξη, παρακολουθείται επί 24ώρου βάσεως στο κελί του υπό το φόβο της αυτοκτονίας.

Η κατηγορία που βαραίνει τον Πιστόριους είναι η εν ψυχρώ δολοφονία, ενώ οι αγωγές των αμέτρητων χορηγών του Άρμστρονγκ απειλούν να αφήσουν τον πρωταθλητή χωρίς μετάλλια, άφραγκο.

Μπορεί τα μίντια να αγαπούν τις μοντέρνες Σταχτοπούτες, αλλά εκσπερματώνουν στην ιδέα της απογύμνωσής τους. Αν ο Χριστός σταυρωνόταν εν μέσω τηλεοπτικής περιόδου η ζωή του δεν θα ενέπνεε τη δημιουργία μιας νέας θρησκείας, αλλά θα γινόταν αμέσως κινηματογραφική τριλογία. Δίχως να χρειαστεί να περάσουν 2.000 χρόνια.

Η ζωή του Λανς Άρμστρονγκ ήδη ετοιμάζεται να μεταφερθεί στους κινηματογράφους. Πιθανότατα κι αυτή του Όσκαρ Πιστόριους. Κανείς, όμως, δεν ξέρει αν σε αυτές τις ιστορίες παρακολουθήσουμε κι όλους εκείνους τους στενούς φίλους των δυο υπεραθλητών που με περισσή χαρά δηλώνουν σήμερα μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα την έκπληξη της μεταστροφής του πάλαι πότε “απλού και προσιτού” κολλητού τους, σε έναν “νάρκισσο, εγωμανή κυνηγό της δημοσιότητας”.

Αυτήν την αγαπημένη, δηλαδή, πρακτική σταύρωσης του ειδώλου στα μάτια της σοκαρισμένης κοινής γνώμης, με θεατές τους συγγενείς μιας χαμένης κοπέλας και τα εκατομμύρια εκείνων που νόμισαν ότι τα θαύματα δεν ζουν μόνο στα παραμύθια.

Εκείνης της κοινής γνώμης που πίστεψε σ’ έναν ανθρώπινο μύθο που δεν δημιούργησαν μονάχα οι επιδόσεις στους δρόμους της Γαλλίας και τα ταρτάν του στίβου, αλλά έθρεψε και απογείωσε το ίδιο σταρ σύστεμ που σήμερα κατασπαράζει τα αποφάγια της τελευταίας παράστασης δυο αστεριών - βορά σε εχθρούς που μέχρι χθες τούς αποθέωναν.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1