27 December 2012

Ελλάδα από τζάκι

Το τζάκι αποτελούσε πάντοτε ένα σύμβολο δύναμης και πλούτου. Ένας γόνος αριστοκρατικής καταγωγής δεν είναι ούτε από καλοριφέρ, ούτε από αιρκοντίσιον, αλλά από τζάκι. Μια εικόνα που το φετινό χειμώνα έχει πλέον αναστραφεί.

Οι φωτογραφίες αιθαλομίχλης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο καταδεικνύουν τα δεκάδες χιλιάδες τζάκια των Αθηνών. Πλούσια προάστια και φτωχογειτονιές αποπνέουν μια ατμόσφαιρα αριστοκρατικής τσίκνας.


Το τζάκι, το σύμβολο δύναμης, πλούτου και οικονομικής ισχύς, μετατράπηκε σε ένα μόλις μήνα στο όπλο του φτωχού για τη μάχη κατά του κρυωπαγήματος.

Αν μάλιστα κάποιος επιχειρούσε να ελέγξει τα σπίτια όλων εκείνων που πραγματικά "είναι από τζάκι", θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να τα βρει σβηστά, παρά αναμένα.

Μπορεί όλοι μας να έχουμε στο μυαλό την εικόνα του αναμένου υπερπολυτελούς τζακιού με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη να περιγράφει τις αγαθοεργίες της στη φαμίλια, όμως στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μονάχα στις πλούσιες τούρκικες σαπουνόπερες και στην έπαυλη του Γιάγκου Δράκου.

Τα τζάκια στα πραγματικά "τζάκια" έχουν να ανάψουν χρόνια. Γι'αυτούς, το πραγματικό "τζάκι" είναι πλέον ο καυστήρας πετρελαίου.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1