Στο δρόμο ανάκτησης της αξιοπιστίας και χαρτογράφησης της αναπτυξιακής της πορείας, προχωρά η χώρα μας μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Μια χώρα που κοντεύει να πάθει υπεροξυγόνωση από τις πολλαπλές ανάσες των απανωτών επιτυχημένων συνόδων κορυφής.
Μπορεί τα εγχώρια ΜΜΕ να πανηγύρισαν την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης, αλλά τα ανθελληνικά ξένα μέσα συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μία ακόμη ιστορία με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης.
Στο μεταξύ και σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς, Ντόιτσε Μπανκ και Μόργκαν Στάνλεϊ αποτελούν τις τράπεζες - συμβούλους της εθελοντικής επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
Η τελική απόφαση, όμως, πάρθηκε και μέσα από αυτήν πρέπει να δούμε τα θετικά της στοιχεία.
Η αξιοπιστία, ως πρώτη μεταβλητή για την αλλαγή του έξωθεν κλίματος για εμάς, επετεύχθη με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο. Την τοποθέτηση επιτρόπων σε κάθε γωνιά της δημόσιας διοίκησης.
Επίτροποι οι οποίοι θα ελέγχουν τα έσοδα, θα επιβάλλουν νέα αυτόματα μέτρα για κάθε δημοσιονομική απόκλιση και θα παίρνουν το 30% του πλεονάσματος που υποτίθεται ότι θα έχουμε από το 2014 καθώς και τις εισπράξεις από κάθε ιδιωτικοποίηση.
Η ανάπτυξη, ως δεύτερος παράγοντας εξόδου από την υφεσιακή πορεία της χώρας, περιορίζεται στη διάθεση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να καλύψουν τα 9 και πλέον δισ. πραγματικού χρέους του δημοσίου σε ιδιώτες.
Όσους τέλος πάντων αντέξουν να περιμένουν μέχρι τουλάχιστον τις 13 Δεκέμβρη, ημέρα που η δόση υποτίθεται πως θα εκταμιευτεί.
Όσοι περιμένουν την περιβόητη πολιτική δημοσίων επενδύσεων και ξένων κονδυλίων, ας δουν τι χαμός γίνεται για τον ίδιο λόγο στις συζητήσεις για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Και φυσικά υπάρχουν τα 23 δισεκατομμύρια, που ως ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα τοποθετηθούν δίπλα στο -μέχρι νεωτέρας- βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Με αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, η Ελλάδα ξαναξεκινά.
Ας μάθει τουλάχιστον καμιά ξένη γλώσσα παραπάνω γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι βέβαιο πως θα της χρειαστεί.
0 comments:
Post a Comment