28 July 2012

Ο Γούντι Άλεν και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Ένα από τα πιο δραστήρια Παρασκευοσαββατοκύριακα ζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας. Η εξαγορά της “καλής Αγροτικής Τράπεζας” του κερδοφόρου και απαλλαγμένου από τα βάρη του παρελθόντος κομματιού της από την τράπεζα Πειραιώς, δεν γέννησε μόνο ερωτηματικά, αλλά προκάλεσε ευθείες κατηγορίες για “μπανανίες”, ξεπουλήματα και τραπεζοκρατικά κολλητιλίκια. 



Η διάκριση της ΑΤΕ σε “καλή” και “κακή”, με τη μοίρα της δεύτερης να πέφτει σε όχι και τόσο ξένα χέρια -σύμφωνα με το Ρόιτερς μια ένεση περί των πέντε δισ. ευρώ θα γίνει από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- το μόνο που προκαλεί είναι ανατριχίλα στους συνειδητοποιημένους φιλελεύθερους, αλλεργικά σοκ στους κέντρο-αριστερούς και απορία “Αβερελικού βεληνεκούς” στον Φώτη τον Κουβέλη.
Αν μέσα σε όλα αυτά μπει και η είδηση μίας ακόμη ένεσης 1,7 δισ. σε αυτήν την “Νέα Προτόν”, με μια επιφύλαξη γραμμένη με κεφαλαία γράμματα ότι “ακόμη και αυτά τα χρήματα δεν είναι βέβαιο ότι εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της”, σε συνδυασμό με το καζάνι των αγροτικών δανείων και των κομματικών οφειλών από τους αεριτζίδικους δανεισμούς, τότε η μπόχα της θα γίνει περίγελος κι ο περίγελος κρατικοφιλελεύθερο ανέκδοτο.
Εφόσον μια ΑΤΕ που απέτυχε να περάσει τα τεστ των τραπεζών το 2011 -χωρίς όμως κανείς να έχει δει ακόμη τα αποτελέσματα αυτά- εξαγοράζεται από μια ακόμη τράπεζα όπου η βιωσιμότητα της εξαρτάται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ίδιο ταμείο που μοιράζει κρατικά χρηματοδοτούμενα κονδύλια με τίμημα πλαφόν στα έξοδα υγείας, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και καταργήσεις φοροαπαλλαγών σε όσους πραγματικά τις δικαιούνται, τότε το μόνο που απομένει είναι να συστήσουμε με έξοδα της ελληνικής πολιτείας ένα πρότυπο ελληνικό βραβείο “Φρίντμαν-Χάγιεκ-Παρθενώνα” και να αναθέσουμε την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του, στα σκηνοθετικά χέρια του Γούντι Άλεν.
Άλλωστε ένας τέτοιος τίτλος κάνει και ρίμα με την προηγούμενη μεγάλη επιτυχία του Αμερικανού σκηνοθέτη, Βίκυ-Χριστίνα-(χρεοκοπημένη) Μπαρτσελόνα.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1