13 February 2012

Το Γκρίχελαντ πέθανε. Ζήτω η Χελλάς.

Μην είναι οι κάδοι. Μην είναι τα άσπρα τα μαρμάρινα γλυπτά. Μην είν’ η Ακρόπολη που φλογολάμπει. Η Βουλή να ‘ναι καλά.
Διακόσιες, τριακόσιες, πεντακόσιες χιλιάδες κόσμου βγήκαν στην Αθήνα να πουν όχι σε όλα. Να σπάσουν το κατεστημένο, να ρίξουν τη χούντα, όπως λέγανε μερικά από τα πανό και τα σπρέυ στους τοίχους της πρωτεύουσας. Να δαγκώσουν στο λαιμό όποιον σταθεί μπροστά σε εκείνους και τη ζωή τους. 
Τα κατάφεραν; Ναι και όχι. 
Όχι, γιατί τα “ναι σε όλα” ήταν πολλά. Πάρα πολλά. Τόσα πολλά που τα δεκανίκια πήγαν σπίτια τους. Δεκάδες δεκανίκια. 
Ναι, γιατί όλοι εκεί έξω είδαν ότι με μια ομάδα δοτών, μπορείς να παίξεις. Να τσαμπουκαλευτείς και να πανικοβάλεις. Να πουλήσεις ραϊχιλίκια και να βγάλεις κι από πάνω κέρδος. Αλλά μόνο με αυτούς. Γιατί οι υπόλοιποι δείχνουν κάτι άλλο.
Δείχνουν το μέλλον. Και το μέλλον φαίνεται να είναι τα λόγια του γέροντα του Μοριά. Φωτιά και τσεκούρι. 
Χθες είχαμε τη φωτιά, αλλά όχι το τσεκούρι. Ας μη βιαστεί κάποιος να μιλήσει για τη φωτιά των νεοκλασικών. Είναι παγίδα. Γιατί η φλόγα στο στήθος όλων, δεν θα περιοριστεί στα καμένα πνευμόνια των χημικών.
Γιατί η κόλαση στην οποία μας βάλανε αυτοί, δεν θα είναι μόνο δικιά μας. Θα τη δανείσουμε και σε κείνους. Έτσι όπως εκείνοι δανείστηκαν τώρα με πρόφαση μια σωτηρία που είναι μόνο στα χαρτιά και ενέχυρο την ίδια μας τη ζωή.
Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά τους κανόνες των παιχνιδιών με τη φωτιά. Τη φλόγα που δεν ελέγχεις πια, μόνο μια άλλη φλόγα τη σταματά. Μια ψεύτικη φλόγα, βαλμένη απ’ τα δικά σου χέρια.
Πολλές φορές κόντεψαν να καούν ζωντανοί, μόνο και μόνο για να σωθούν από τη δικιά τους πυρκαγιά. Την κάλπικη. Την ανώνυμη. Τη στημένη. 
Πρέπει, όμως, να βάλουν τούτο εδώ καλά μέσα στο κεφάλι τους. Η κόλαση που μόλις άνοιξαν, δεν σταματιέται με σπίρτα κι αναπτήρες. Θα τους σαρώσει κι αυτούς, κι εκείνους που μέχρι τώρα γλίτωναν τα καψαλισμένα τομάρια τους.
Γιατί θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν αυτό:
Οι ακραίες περιπτώσεις, απαιτούν και ακραίες λύσεις. Όταν όμως οι “λύσεις” αυτές δίνονται μισό χιλιόμετρο μακριά από τη βουλή, στα είκοσι μέτρα από τους προστάτες της, δεν είναι λύσεις. Αντιπυρικές ζώνες είναι.
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1