23 July 2011

Το νησί της συγγνώμης


Τον τελευταίο ένα σχεδόν χρόνο, η Βρετανία έχει μετατραπεί στον απόλυτο παγκόσμιο τζέντλεμαν. Επιβεβαιώνοντας, άλλωστε τη φήμη της, οι συγγνώμες για ψύλλου πήδημα, πέφτουν βροχή…

Η αρχή έγινε ένα χρόνο πριν. Tο καλοκαίρι του 2010. Ο πετρελαϊκός κολοσσός British Petroleum, η γνωστή μας BP, για να γλιτώσει μερικά εκατομμύρια δολάρια, δολοφόνησε δεκατρείς εργάτες της και κατέστρεψε για τα επόμενα εκατό, τουλάχιστον, χρόνια, τον Κόλπο του Μεξικό, που η έκταση του φτάνει για να «αγκαλιάσει» ολόκληρη την Ευρώπη. Ένας από τους υποθαλάσσιους αγωγούς της στην περιοχή, «έσκασε», μιας και η ενίσχυση του θα κόστιζε χρόνο και χρήμα.

Αλλά είπαμε. Οι Βρετανοί είναι τζέντλεμαν. Ο ανεκδιήγητος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Τόνυ Χέιγουορντ, πήρε σβάρνα τηλεοράσεις, Τατιάνες, Όπρες και μαζί με ένα βομβαρδισμό από εμετικά τηλεοπτικά σποτάκια, ζητούσε ίσα με δυο-τρεις ντουζίνες φορές την ημέρα, συγγνώμη. Τελικά τον «παραίτησαν», με μία αποζημίωση αρκετή, για να μην ξανασηκώσει ούτε τον πιρούνι που θα τρώει από μόνος του, για την υπόλοιπη ζωή του.

Το μόνο που δήλωσε ο Τόνυ για το συμβάν; Άγνοια.

Στα χνάρια του κυρίου BP, βάδισε την προηγούμενη βδομάδα και ο ιδιοκτήτης της αισχίστου είδους, πρώην πια, εφημερίδας News of the World, του μεγιστάνα των μίντια στο νησί και όχι μόνο, Ρούμπερτ Μέρντοκ. Γονυπετής μπροστά στον εξεταστή για την σκανδαλώδη υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών από την εφημερίδα του, ζήτησε μία ειλικρινή, γεμάτη συναίσθημα και γεροντίστικη συγκίνηση, συγγνώμη.

Το μόνο που δήλωσε ο Ρούμπερτ για το συμβάν; Άγνοια.

Η πλήρης μετάνοια δύο εκ των μεγαλύτερων κολοσσών του νησιού, που το μόνο κακό που έκαναν ήταν ότι η πετρελαϊκή εταιρία του πρώτου, πέρα από τους δεκατρείς εργάτες, δολοφονεί κάθε μέρα με αργό και βασανιστικό τρόπο, εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καλά-καλά να το καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι. Όσο για τον μιντιά;

Εκτός του δημοσιογράφου και πρώην υπαλλήλου της News of the World, που πρώτος μίλησε δημόσια για τις υποκλοπές και λίγες μέρες μετά το οριστικό της κλείσιμο βρέθηκε νεκρός, οι άνθρωποι της εφημερίδας εδώ και χρόνια παρακολουθούν τους πάντες. Από τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού, μέχρι τις συνομιλίες των συγγενών του μικρού κοριτσιού, που απήχθη και τελικά δολοφονήθηκε, ανεβοκατεβάζοντας κυβερνήσεις, απειλώντας και εκβιάζοντας πολιτικούς και «ενημερώνοντας» ταυτόχρονα τα χάπατα τους αναγνώστες τους, για τις αλλαξοκωλιές των celebrities. Χωρίς να λογαριάζονται και οι παραιτήσεις ανώτατων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, για την εμπλοκή τους στο θέμα.

Αλλά είπαμε. Είναι και οι δύο τζέντλεμαν, παρόλο που ο Ρούμπερτ δεν είναι και Βρετανός. Ζήτησαν συγγνώμη, όπως προβλέπει το αυστηρό βρετανικό πρωτόκολλο και καθάρισαν. Για την ώρα…

No comments:

Post a Comment